FACEBOOK

776 млн. лв. за пътищата: МРРБ

“МС отпуска малко над 776 млн. лв. за поддръжка и за строеж на пътища”, обяви шефът на МРРБ Иван Шишков след заседанието на служебното правителство. “От тях 150 млн. лв. са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти”, посочи той. За зимното поддържане на пътищата пък се дават почти 158 млн. лв., стана ясно от думите му.

“Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от AM Хемус в участъка между Белокопитово и Буховци. Дават се пари и за участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от 7 км.”, отчете министърът.

МС дава пари за укрепване на свлачище на АМ Струма (при тунела Железница) и в рамките на 3 месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София. Намерени са пари и за магистрала Европа за участъка при Калотина.

Осигурени са 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и АПИ към пътните фирми в периода 2020-2021 г. “Тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор”, напомни Шишков.

“С тези пари ще се платят само текущите дейнсоти. Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, тъй като НС не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш”, посочи министърът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени