FACEBOOK

60 нови газови автобуси тръгват по столичните улици

Tази година 60 нови газови автобуси ще се включат по линиите на градския транспорт в София, обави кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Започнахме и най-мащабната през годините модернизация на градския транспорт. Започнахме с подмяната на тролейбусите. 90% от тролейбусния парк е подменен", обясни тя и допълни, че се разработва процедурата за електробуси.

Тя коментира, че Столичната община ще акцентира върху електрическия транспорт.

"Надявам се по този начин да стимулираме развитието на този транспорт. Той за съжаление не е по джоба на повечето българи, но все повече хора се ориентират към защита на околната среда. Това е не просто приоритет или тема на общината, а най-важната част от нашия живот", заяви кметът.

Стремим се да запазим идентичността на София като древен и зелен град, каза Фандъкова при откриването на двудневния "Обществен форум за Зелена столица" във Френския културен институт.

"Работим за изграждане на пешеходни зони и мрежата от вeлоалеи. Много трудно беше да защитим отварянето на бул. "Витоша" като пешеходна зона", каза тя и обясни, че съществува идея за продължаване на пешеходната зона покрай Съдебната палата до пл. "Св. Неделя".

По отношение на чистотата на въздуха Фандъкова припомни, че Столичната община има инициативи за доста строг контрол върху автомобилите, които се движат по отношение на спазване на изискванията за екологичните стандарти.

София се развива интензивно и преминава през силен икономически растеж, оцени тя.

"Днес градът ни привлича повече хора, както от страната, така и от света. От страната хората идват тук да търсят работа, добро образование, добро здравеопазване, повече възможности за развитие. Имаме вече и много туристи от цял свят", каза Фандъкова.

Според нея предизвикателствата, които промените в климата поставят пред нас, изискват активен и интегриран подход.

Посланикът на Франция Ерик Льобедел допълни, че Франция е готова да подкрепя столицата ни в борбата срещу замърсяването на въздуха.

"Ние ще изслушаме с голям интерес вашите планове за София до 2050 г. Интерес като потребители, каквито сме, но и за френските фирми, които се опитват да се установят в София", каза той.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени