FACEBOOK

6 ключови посланици сменят служебните

Шестима важни посланици е предложило служебното правителство за смяна на последното си заседание. Предстои президентът Румен Радев да издаде укази за дипломатическите смени.

МС предлага промени в посолствата ни в Китай, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир, Канада и Кипър. Тези промени бяха договорени от Министерството на външните работи и Радев още при кабинета Петков, но тогавашният премиер ги блокира. Служебното правителство на Гълъб Донев задвижи смените на посланици още през август.

Припомняме, че заради блокадата между Петков и Радев с месеци без посланик бяха оставени мисиите ни в Китай и Саудитска Арабия.

За Рияд, където посолството стои без титуляр от март заради предсрочно прекратения мандат на Димитър Абаджиев,  трябва да замине дипломатът Либомир Попов. Той е възпитаник на МГИМО в Москва, работил е в мисиите ни в Русия, Багдад и Истанбул и е бил посланик в Египет.

За Китай, където пък нямаме посланик от август 2021 г., също е предложен опитен дипломат. Там постът ще поеме Андрей Техов, който вече е ръководил мисиите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени