FACEBOOK

571 дка на Витоша пред отхапване, гният 70 места за настаняване и 21,1 км лифтове

Къде изчезна грамадният хотел Щастливеца, който вече го няма дори като призрак, какъвто беше повече от десетилетие и половина?
Защо не работи хотел Копитото, ремонтиран при Костов чрез източване на държавната фирма РВД, където днес взема яка заплата мъжът на Цецка Цачева – гробищен архитект, щерката на Веско Маринов и други близки до властта? Той става само за декор на филм на ужасите, както се убеди на място 19 минути.
От 70 налични туристически обекта, само 27 функционират и приемат гости. При това действат само през уикендите и по празниците.

От 4000 легла, които имаше като база преди 28 години при Голямата промяна, днес при най-доброжелателни сметки стават максимум 1000. Статистиката на колегите от Медиапул е по официални данни.

Интересното е, че гният не само приватизирани, но дори и супер уникални обекти, останали държавна и общинска собственост, за които не може да има оправдание.
Интересът на чужди инвеститори към някои от тях, на който 19 минути е конкретен свидетел, беше нарочно разгонен и те не можаха да станат част от италианска верига.

Гният не само хотели, хижи и туристически спални, които можеха да носят милиарди годишни приходи на София и хиляди работни места за младите и не чак толкова младите й граждани, особено при бума на лоу-кост полетите до града – само тази година с ръст над 30%.

Гният и наличните въжени линии – това са общо 21 104 м лифтове и влекове, някои от които вече си спомнят работещи само хората над 40-годишна възраст. И то само онези, дето са си от София, която се препълни със „столичани в повече”.

Всички числа са от новия план за Витоша. Куриозен факт, за да не кажем престъпление е, че всички се сетиха за него едва сега, когато се вдигна дандания. Всъщност, старият 10-годишен план, направен при Тройната коалиция през 2005 г., е изтекъл още през 2014 г. Преди 4 години! Цял правителствен мандат!

От проекта става ясно, че казусът с 10-те декара, които певицата Белослава и бизнесмени на база съдебно решение и последващо решение на ... екоминистъра щяха да вземат от парка, понеже ВАС решил, че нямало достатъчно гъста растителност – все едно на Черни връх е джунгла, са много малка част от подобна плетеница.
Общо за 571 декара от територията на планината има официално заявени претенции на различни заинтересовани лица за техните „инвестиционни проекти”. Тя е недосегаема от 1934 г., когато е обявена за Народен, а в наши демократични времена – за Природен парк.

Допускането дори само на един прецедент ще повлече след себе си ускорено урбанизиране на резервата, което ще бъде самоубийство за повече от 1,5 млн. души, които населяват столицата и нейните сателитни селища. Още по времето на Софиянски, къде законно, къде на ръба, къде отвъд него, полите, че и склоновете на планината започнаха усилено да се бетонират.

84 години след декларираната от държавата защита на особено ценния бял дроб на задъханата и най-силно замърсена столица в ЕС според статистика от преди броени дни, се посяга на последното недокоснато природно богатство.
Другата й планина – Люлин, отдавна беше пожертвана, без на никого от отговорните за това да му направи впечатление нейното презастрояване.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени