FACEBOOK

533 млн. врътна най-богатият българин

Само една от 25 фирми, които досега бяха смятани за принадлежащи на на най-богатия българин Цоло Вутов врътна за година 533 367 000 лв. по официални данни, разпространени от шефа на строителната камара Иван Бойков. Името на компанията е Геотехмин, а чрез нея бизнесменът контролираше и останалите 24 дружества. Сред тях са Пътища и съоръжения, Пътна компания, Трансремонтстрой (поддържа возилата за градския транспорт в столицата), Улично осветление (София) и много други, та чак банята в Берковица. Влиза в групата на ловните олигарси около бившия президент Първанов, в чийто мандат започва да държи дивечовъдното стопанство – станция Витиня с договор за съвместна дейност. Нещо се случва с холдинга, чиято собственост както ще разберете, внезапно е променена след 16 г. но преди това историята:
Вутов започва кариерата си като редови служител – маркшайдер в Елаците – днес негово предприятие. Преди да стигне до върха и позицията на най-богат българин обаче изминава доста път.
През 1989 г. „нежната революция” го заварва като редови научен сътрудник в Нипроруда. Той е с най-скромен ранг при основаването на Геотехмин от група учени в началото на 90-те години. Едва през 1999 г. успява да овладее фирмата. Интересно е, че поемането на контрола от Вутов съвпада с приватизацията на Елаците през 1999 г. от кабинета Костов, който разпродава държавно имущество за 25 млрд. долара за жалките 2 млрд. Цоло става съдружник в нея с жена си Снежанка и две други дами до горещото лято на 2015 г.

На 30 юли м.г. – ден преди излизането в съдебна ваканция, дружеството Геотехмин – холдингът на семейство Вутови вече има нова регистрация. От старите съдружници остава само Виктория Тодорова. На мястото на Вутови влизат като съдружници швейцарската компания Ти.Ай.Ви.Инвестмънт АД и Прайорити Инвестмънтс ООД. Във фирмения регистър на ДАКСИ разпределението на процентите не е упоменато – остава тайна, за разлика от дружествените дялове преди промяната от 30 юли, когато Вутови държат точно 50%: 33,333% на Цоло и 16,667% на Снежанка. Когато обаче се пусне проверка на Прайорити инвестмънтс, се вижда, че според ДАКСИ то притежава 12% от Геотехмин. А негови собственици са Снежанка и Цоло Вутови. Интересно е, че докато Геотехмин с капитал от 5000 лв. прави 533 млн. оборот в кризисна година, но това е друга тема, собственикът на 12% от него има основен капитал от 1 млн. лв.

По-интересната тема обаче е колко процента от холдинга, контролиращ 25 дружества в България са на швейцарската фирма и кой е истинският й собственик. Защото при дял на Вутови от 12%, явно швейцарската компания има решаващия процент от дружеството с 533 млн.лв. оборот.
Геотехмин къса с повече от 200 000 000 лв. втория в класацията на най-оборотните строителни фирми в България – Трейс груп холд. Интересно е, че борсата обяви оборот за фирмата от 290 млн., а строителната камара качва числото на 314,69 млн.лв. Това са изпълнителите на пешеходната настилка на бул. Витоша, която месеци след ремонта вече повсеместно се е „разхлопала”. Чак трети е Главболгарстрой, който е още 100 млн. по-долу – 213 362 000 лв. След призовата тройка подреждането е такова: ПСТ холдинг – 172,808 млн., Геострой - 123,5 млн., GP Груп – 102,4 млн., Трейс - София – 95,1 млн.,Станилов, Филкаб и др.

Едва на 14-а и 15-а позиция сред най-големите строителни фирми попадат най-обсъжданите в медиите през последните дни имена – Водстрой 98 АД и Агромах. Разбира се, втората фирма, регистрирана кой знае защо в китното село Бело поле, заедно с другата собственост на същата фамилия – Пътища Пловдив, събира общо 119 791 000 лв. оборот, което би я поставило като холдинг на престижното шесто място в България.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени