FACEBOOK

52% без нито 1 културно събитие за 1 г.

52% от пълнолетните българи не са посетили нито 1 културно събитие през 2022 г., сочи проучване на Маркет линкс по проект Лаборатория Право на култура на сдружение Фабрика за идеи.

Най-много у нас са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). Едва 38% са били на кино, театър, концерт с попфолк или изложба. Най-непопулярни са цирковите представления, класическата музика, литературните четения и библиотеките.
Хората над 55 г. рязко не могат да си позволят участие в културния живот. 60% от жителите на селата биха посещавали подобни събития, ако имаха повече пари, а 40% – ако такива са организирани в тяхното или близко населено място. В самодейни състави в малките населени места участват не повече от 8% от хората, а в градовете - 13%, и то най-вече в София.

20% от хората с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура и културни дейности, сочи още проучването. Хората в активната професионална дейност и с високи доходи посочват фактора време като сериозна пречка за участие в културни дейности.

Подходящи политики биха осигурили култура и за малките селища, сочат данните. Фабрика за идеи отдавна работи в български села чрез програмата Резиденция Баба, по която млади хора живеят в домакинства на възрастни хора.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени