FACEBOOK

5,5 млрд. дефицит догодина: 2500 лв.нови заеми на работещ българин

Догодина месечните детски добавки за семействата с доход до 410 лв. на човек ще бъдат 40 лв. за 1 дете. По 90 лв. ще получават нискодоходните семейства за две деца, 135 лв. - за три и 145 лв. - за четири. 80% от тези суми ще получават семействата с доходи между 411 до 510 лв. на човек.

Това гласуваха окончателно депутатите при второто четене на държавния бюджет за 2021 г. Първоначално законопроектът предвиждаше догодина за всички деца да има месечни добавки от 50 лв., независимо от дохода на родителите, но ГЕРБ впоследствие се отказа от намерението си.

Депутатите ще гласуват промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с които ще се дадат данъчни отстъпки за деца. Те ще може да се ползват както от родителите, които остават извън системата на месечните помощи, така и от тези, които ги получават. Предвижда се за едно дете единият от родителите да ползва 450 лв. отбив от данъка върху доходите, за две - 900 лв., а за три - 1350 лв.

По-рано днес депутатите гласуваха на второ четене догодина дефицитът в държавния бюджет да бъде 5.485 млрд. лв. Приходите в държавния бюджет през 2021 г. са планирани в размер на 27.051 млрд. лв., а разходите - 32.536 млрд. лв.

Заедно с приходите и разходите по Консолидираната фискална програма (държавният бюджет заедно с бюджетите на общините, на съдебната власт, на здравната каса и Държавното обществено осигуряване и др.) дефицитът през 2021 г. ще е по-малък - 4.9 млрд. лв. или 3.9% от БВП. За догодина бюджетът е разчетен при ръст на икономиката от 2.5%.

По този повод депутатите от БСП обявиха, че няма да подкрепят бюджета, защото е разчетен при нереалистичен ръст на икономиката и планираното 10% увеличение на приходите няма да се изпълни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова депутатите да спрат гласуването на бюджета. "Докато депутатите от мнозинството отклонявахте вниманието сутринта с мъртвороден и печално приключил опит за свикване на Велико Народно събрание и промяна и приемане на нова Конституция, правителството на Борисов затвори държавата, без да осигури грижа за хората", каза Нинова.

Тя обяви, че това затваряне е трябвало да бъде съпътствано с икономически и социален план. "Правителството направи това затваярне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага едновременно със затварянето. Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ в икономиката, за домакинствата и семействата. В близките дни това щяло да се обсъжда с работодатели", каза още Корнелия Нинова. И припомни, че при първата COVID-вълна помощта е осигурена след 3 месеца. "По думите на работодателите от мярката "60 на 40" са се възползвали 8% от фирмите в България. Днес Борисов говори гръмко и обещава помощ на работници, на родители в неплатен отпуск по една минимална работна заплата, но тези обещания са голи думи", каза Нинова.

От БСП поискаха от министъра на финансите Кирил Ананиев, който присъства в залата, да посочи къде в бюджета за изтичащата 2020 г. са предвидени средства за подпомагане на хората и бизнеса за втория локдаун. "В бюджета, който днес гласуваме за 2021 г. не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес обещавате щедро", заяви лидерът на БСП. Тя определи това като "още хаос в хаоса досега".

Водещият заседанието в парламента Емил Христов от ГЕРБ обаче не даде думата на финансовия министър.

При гласуването на Бюджет 2021 управляващото мнозинство в парламента отхвърляше всяко предложение за по-големи разходи на опозицията. Повече пари за БДЖ и за автобусните превози по нерентабилните пътища и отдалечените работни места настояха от БСП и ДПС. Червените депутати например поискаха допълнителни 30 млн. лв. за нови влакове и локомотиви и допълнителни 25 млн. лв. субсидии за автобусния превоз. Управляващото мнозинство обаче отхвърли тези предложения. За превоз на пътници по нерентабилните автобусни линии в страната по предложение на ГЕРБ бяха увеличени с 1 млн. лв. приетите на първо четене 31 млн. лв.

ДПС настоя да бъде прегласувано искането им държавата да задели 1.116 млн. лв. за нова платформа за благотворителност, наречена дари.бг, но то отново бе отхвърлено.

Между първо и второ четене със 77.5 млн. лв. бе завишен бюджетът на Министерството на вътрешните работи. Допълнителната сума е заради планираното увеличение с 15% на заплатите на полицаите, след техните протести и искания за 30% ръст на възнагражденията.

За кратко заседанието бе прекратено, след като депутатът от "Атака" Павел Шопов отказа да сложи маска в залата, въпреки призивите на водещия на заседанието. Повиканите квестори също не успяха да наложат на Шопов да носи маска. Заради което той бе наказан с отстраняване от едно заседание.

Догодина правителството ще може да поеме нов държавен дълг до 4.5 млрд. лв. Така в края на 2021 г. държавният дълъг ще достигне до 30,1 млрд. лв. или 25,3% от БВП. За сравнение през 2019 г. той бе едва 22 млрд. лв., или 18% от БВП, а за тази година се повишава до 28 млрд. лв., или 23,5% от БВП.

Всички разходи, субсидии и трансфери към разпоредители с бюджетни средства ще се извършват в размер до 95%. Именно за тази разпоредба финансовият министър Кирил Ананиев обясни преди време, че това е буферът в Бюджет 2021 г., който ще остави на разположение 640 млн. лв. резерв и гаранция, че планираният дефицит от 4.9 млрд. лв. (3.9% от БВП) няма да бъде надхвърлен.

Въпреки, че с данъчните закони месечният таван на ваучерите за храна за догодина вече бе увеличен от 60 на 80 лв., в Бюджет 2021 депутатите оставиха без промяна годишната квота за тези ваучери - тя остава 350 млн. лв. БСП поиска тази квота да се завиши до 488 млн. лв., а ВМРО - предложи въвеждане на ваучери за почивки с общ бюджет от 180 млн. лв. за 2021 г. Но и тези предложения бяха отхвърлени.

Гласувани бяха и новите ваучери за хранителни продукти за 120 лв. за пенсионерите с пенсии от 300 лв. до 369 лв. Те ще раздават по ред обявен от министъра на труда и социалната политика

Субсидията за партиите догодина остава 8 лв. за всеки получен глас.

Утре депутатите продължават с приемането на преходните и заключителните разпоредби в закона за държавния бюджет за 2021 г. Сред тях е актуализацията на бюджета за тази година. Тя се налага заради по-малките данъчни приходи и по-големите разходи, които планира да направи правителството до края на годината. Дефицитът от 3.5 млрд. лв. ще скочи на 5.2 млрд. лв., което е 4.5% от БВП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени