FACEBOOK

40% скок за колите на старо

“Колите втора употреба през последната година и половина са се повишили с до 40%”,заяви пред bTV Александър Костадинов, шеф на Асоциацията на автомобилните производители.

Липсата на суровини за направата на чипове за автомобили и забавянето на производството на компоненти заради конфликта в Украйна, както и недостигът на батерии, идващи основно от Китай, са част от причините за кризата в сектора. „Тези три фактора доведоха до значително намаляване на производството на автомобили в последната 1-2 г., което от своя страна се отрази и върху доставките на чисто нови автомобили, тоест търсенето изпреварва предлагането до някаква степен. Това от своя страна се прехвърля върху употребяваните автомобили“, каза Костадинов.

От бранша заявяват, че поне 2 г. ще са необходими цените да се нормализират, защото търсенето е повече от предлагането.

Над 33 хил. нови и почти 200 хил. втора употреба коли са продадени през 2022 г., отчете още Костадинов. „Вносът на употребявани автомобили в България традиционно е между 8 и 10 пъти по-голям от този на нови, но за м.г. статистиката е малко по-различна. Има спад на употребявани автомобили в порядъка от 5% до 10% и един малък символичен ръст в продажбата на нови автомобили“, коментира той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени