FACEBOOK

4 млн. лв. за ремонт на МИ-то убиец само преди 4 месеца

Хеликоптерът, който се разби на 11 юни участва на военния парад в София. Машината, която трябваше да демонстрира бойната готовност на българската армия, наистина онагледи реалното състояние на ведомството.

След катастрофата с военния вертолет Ми-17, прокуратурата веднага заяви, че причината за инцидента е техническа неизправност. Редица високопоставени лица обаче настояваха, че става въпрос за грешка на екипажа. Припомняме, че при трагедията загинаха двама пилоти, а бордовият техник е в тежко състояние.

Президентът Румен Радев заяви, че катастрофата е последствие от лобизма за някои фирми, но не посочи никой конкретен. "Лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи", категорично заяви президентът.

Самият военен министър Красимир Каракачанов призна, че практиката на обществените поръчки във ведомството му е да има злоупотреби и законът до позволява. „Има парадокс - техника, собственост на военното министерство не може да се ремонтира в завод на ведомството без обществена поръчка. Тази поръчка може да бъде обжалвана от всяка фирма”, констатира министърът. Той обеща да внесе предложение за промени в ЗОП, които касаят ремонта на военна техника.
За какъв именно лобизъм говори президентът Радев стана ясно, като след като Афера.бг публикува материали за ремонта на катастофиралия вертолет.

На 28 юли 2017 година Министерството на отбраната обявява обществена поръчка за „извършване на капиталов-възстановителен ремонт на вертолет Ми-17“. Обществената поръчка е за 4 083 333,33 лв., а на 5 февруари 2018 година министър Красимир Каракачанов подписва решение, че фирмата Терем Холдинг ЕАД печели обществената поръчка за въпросните 4 083 333,33 лв.

Срокът за извършването на капиталовия –възстановителен ремонт на вертолет Ми-17 е 9 месеца от датата на сключването на договора, или от началото на февруари 2018 година. Катастрофата с въпросната машина става на 11 юни 2018 година. Трагедията отнела два живота се случва на петия месец от деветмесечния срок за извършване на капиталовия – възстановителен ремонт, който Терем Холдинг ЕАД трябва да извърши срещу 4 083 333,33 лв.

По-рано основен капитално –възстановителен ремонт на вертолет Ми-17 е направен след обществена поръчка и със сключен договор от 29.12.2015 година, отново от ТЕРЕМ ЕАД, за сумата от 1 999 868,40 лв. Това означава, че въпросната фирма е получила 6 млн. лв. за ремонт на машина, която отне 2 човешки живота.

Катастрофата е основателна причина прокуратурата да извърши отделна проверка дали на практика са били спазени описаните спецификации при изпълнението на обществената поръчка от страна на ТЕРЕМ.
Както 19’ вече писа по-рано, според високопоставен източник, въпросната фирма ТЕРЕМ е уличена в извършване на спекулации с материалната база на военното министерство.

Сега възникват редица основателни въпроси, които прокуратурата да се заеме. Има ли въпросната фирма действителни, а не фиктивни лицензи за извършване на подобни висококласни ремонти? С какви части е правен ремонтът на Ми-17, откъде са купувани те и какъв е срокът им на годност?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени