FACEBOOK

4-ма чакат ПП за кандидат-кмет на София: Бонев, Илиев, Терзиев, Георгиев

След като Бойко Борисов обяви това, което се знае още от 2019 г.: че Йорданка Фандъкова няма повече да се кандидатира след рекордните 4 мандата като кмет на София, задачата на ГЕРБ за изборите след година става сложна, а апетитите на другите силни в столицата партии се увеличават. Особено на ПП, която взе най-много гласове на парламентарния вот на 2 октомври в милионния град.

Четирима кандидати чакат Продължаваме Промяната да ги подкрепи като кандидати за кмет на София. Съпредседателите даже са се разпределили ресорно. Докато от месеци Асен Василев работи с Борис Бонев, през последните дни Кирил Петков отиде на крака на един районен кмет, за да говорят за „бъдещото управление на София”, както обявиха след срещата си двамата, което е истинска сензация, останала извън медиите.

„Въпреки че с Кирил Петков се познаваме отдавна, днес за първи път имах възможност да съм му домакин в район „Слатина“. Действително вече настъпи моментът, в който трябва да започне да се води разговор за бъдещото управление на София.

С Кирил споделяме общи ценности и това е нещо, което никой от двама ни не е подлагал на съмнение през годините.Освен че му показах някои от вече осъществените ни проекти и тези, които са в процес на реализация, с Кирил имахме възможност да поговорим малко повече и по същество за моята тема и лична кауза – децентрализацията на местното самоуправление и защо то е от ключово значение за коренна промяна в развитието на София.

За мен това е проблемът, чието разрешаване ще отключи всички възможности, които ресурсът на града ни предполага, но които стоят заклещени в нормативни пречки и размити отговорности на множество институции.

Само човек, който идва от бизнеса, но вече познава системата отвътре, може да разбере колко недалновидно и в някои случаи безсмислено е структурирано управлението на града ни.

София може много повече!”, написа Георги Илиев, при това на официалната си Фейсбук страница като кмет на Слатина. Посланията и позиранията на двамата играчи пред герба на София не оставят място за съмнение.

Георги Илиев от месеци е сочен като възможен кандидат, но на ДБ за кмет на милионния град. Само че повече от година – поне от октомври 2021 г., друг районен кмет – Трайчо Трайков, е смятан за фаворит на Десницата за номинация на обединението й. Не е случайно, че именно той на два пъти влезе и в медийни битки с Борис Бонев, като и двамата се опитаха да си припишат едни и същи неща. Например отстраняването на кафене на открито пред Народния театър, за чието премахване, както и на всички останали 19 минути пише 13 години, а то остана последното оцеляло от многото наброй в Градската градина след медийната ни атака.

В средите на Да, България обаче се сондира кандидатурата на русата жена – този толкова любим символ от гаданията на Тамара Глоба за оправяне на България още от началото на прехода, като в ролята е провеждана министърът на правосъдието в кабинета Петков – Нинова – Надежда Йорданова.

Не е ясно дали ДСБ, която стои зад Трайчо Трайков – той също е бивш министър, но на икономиката, енергетиката и туризма от правителството Борисов 1, е съгласна да даде и това на партньорите си, след като те по не най-красив начин наложиха свои депутати с преференции срещу важни фигури от партията, основана от Костов, която е и най-силна от десните в София още от учредяването си.  

Връщаме се на очакващите одобрение от Продължаваме Промяната за кандидат – кмет на София. Най-непознатото за широката публика име в шорт-листата е Васил Терзиев, един от четиримата екссобственици на продадената ИТ-фирма Телерик, както писа Труд в петък, а на Московска 33 се говори поне от сряда. Той е основен спонсор на ПП, ако се вярва на политиците, но май помага и на десницата. Така че може би има шанс да бъде общ кандидат, ако не на първи, то поне на втори тур, ако стигне до него. В следващи броеве ще разказваме повече за него.

В същото време четвъртият от листата и силно лансиран от медиите на духовния баща на ПП Иво Прокопиев е арх. Любо Георгиев, който започна атаката си от 1 октомври, т.е. година преди старта на официалната кампания за нов кмет. Той работи с години в звеното за планиране на общината Визия за София/Софплан/Софпроект, откъдето си тръгна със скандал. Според него му се пречело, според други обаче някои сметки не излизали – не се наемаме и не е наша работа да съдим. И за него тепърва ще пишем.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени