FACEBOOK

3800 наши деца са в риск от изоставяне годишно, алармира Ваня Шалапатова

- 43,7% от децата у нас живеят в бедност, което е повече от възрастните в мизерия, над 1000 хлапета годишно са изоставяни, а половината от тях са българчета по произход, не са всички от малцинствата - какво да се прави?

- 3800 деца в България всяка година са в риск от изоставяне. Щастливи сме, че фондация За нашите деца тази година помогна на 1500 от тях да бъдат подкрепени и спасени, като 116 в това число са децата с трайни увреждания. Това е нашата кауза и нашата мисия. Пъти по-високият от средния за ЕС процент на децата, израстващи в материални лишения, е огромен проблем, защото в тази възраст и особено първите 3 години са периодът, през който се изгражда 90% от архитектурата на мозъка - на всичко, което знаем и чувстваме. Замисляме ли се какъв старт даваме на децата в България? Културата на инвестиране в децата се повишава през последните години.

Добра кауза е дарителството в образованието, но ние се борим още преди това - от първия миг, ние да подкрепяме децата и особено лишените от грижа. Инвестициите в човешкия капитал трябва да започват от най-ранния момент и това е нашата кауза. 33,3% от децата до 5 години израстват в материални лишения, за по-големите нараства до 40%. Това означава, че стотици хиляди български деца няма да имат щастливо детство, от което следва, че няма да могат през живота след това да развият пълния си потенциал, което води до стряскащото положение с младежката безработица поради функционална и буквална неграмотност, а това пък е пряко свързано с престъпността.

- И тези дни един зам.-министър предложи решение: арест на непослушните деца...

- Лепенето на етикети като "непослушни", "проблемни", "жалки", всички обиди, които се нанасят на децата с функционални трудности са известни. В други страни отдавна не ги наричат инвалиди - т.е. невалидни, едва ли не - несъществуващи. А тези деца са просто различни. Всяко дете е различно от другите. Моите двама синове са по-къдрави. Други деца не могат да ходят. Трябва да приемем различията и да създаваме връзки между хората. От деца.

- Мнозина обаче веднага лепват и етнически етикети на различните деца, а се оказва, че половината са българчета, а 40% от изоставените деца са със здравословни проблеми...

- Да, поддаваме се на стереотипите, че само ромските деца са изоставяни, че децата на бежанците не са като другите, че един дефицит е инвалидност. През 2000 г. започна реформа със специален Закон, но 18 години по-късно няма съществена промяна в нагласата ни към тези деца, не успяваме да осъзнаем другото и различното. Ако го правим, ще намерим в тях богатство. Отношението към тези деца не е въпрос на жалост, а е важно да им дадем хармоничен старт, за да станат активни и щастливи. Първото, което трябва да подобрим е емпатията, взаимопомощта - често дори не правим опит да помагаме.

- Вашата фондация е подпомогнала 13 000 семейства и техните деца - как?

- Философията ни е да поставяме детето в центъра, оттам и семейството. Важното за нас е децата да се развиват в хармонична семейна среда - тя може да е от биологическите им родители и ние успяваме в 80% от случаите, след като се свържем с тях и ги запознаем с децата, които са оставили, след като ги обучим как да бъдат родители, след като първо при нас започнат да се грижат за хлапетата, да върнем на децата родителите им и да си ги вземат да ги отглеждат вече подготвени.

Семейната среда обаче могат да бъдат приемни родители или осиновители. Осигуряваме подкрепа за средата. В нея влизат още лекарят, учителят. Нашите социални работници това правят - възстановяват счупените връзки. Създаваме отношения така, че семействата да се чувстват подкрепени, да им се създаде доверие в тях самите и в средата. Всъщност големият проблем е огромният брой социално изключени семейства. Много често родителите на изоставени деца самите идват от социални домове. Или са деца, родили деца. Често някои имат трудности в развитието. Тези хора са неразбрани, не се вписват в обществото и то не им помага. Тогава идваме ние.

- Не е ли това работа на държавата?

- Държавата трябва да намери по-добър начин да възнагради труда на социалните работници. Защото истината е, че техният социален статус често е равен или по-нисък от този на хората, за които се грижат. А трудът на тези хора е значим, без да получават благодарността, която имат за резултата от работата си лекарите или учителите.

- Помага ли Ви държавата?

- 40% от инвестициите в ранното детско развитие, по което ние работим, идват от държавата през Столичната община и Община Пловдив, с които взаимодействаме. Ние кандидатстваме при тях и управляваме социални услуги. Останалите ресурси идват от дарения. 8% от тях са индивидуални и призовавам много хора да помислят не могат ли да станат редовни дарители с DMS DETSTVO на номер 17777, където може да става и месечно. Основните дарители са корпоративни по две линии. Едната е корпоративната социална отговорност на компаниите, които знаят, че за да имат успешен бизнес в бъдеще, трябва да има проспериращо общество и това може да се получи само чрез инвестиции в човешкия капитал. Това е най-дълготрайната инвестиция. Втората линия на корпоративната социална отговорност са служителите на тези фирми, ангажирани да помагат лично. Част от тях идват на курсоветени за родители, част от тях даряват материално.

Така комбинирана ангажираност имаме от LR и тя е вече 5-годишна. Общите средства са 114 000 лв. Компанията подкрепи нашата Детска къща. Тя приема изоставени деца - от новородени до 7-годишни. Те са спасени от т.нар. медико-социални домове. Защото има огромна разлика от това едно дете да се появи на този свят и вместо една майка, с чийто глас и дори аура свиква и получава сигурност, подкрепа и всичко останало в периода, когато попива цялата информация за света - най-големият стрес в живота на всеки от нас, то е оставено на грижите на 20 жени, чиято цел е просто да му се сменят пелените и да бъде нахранено. При нас направо от родилното отделение детето се поема от една жена. То е гушкано, колкото е нужно, за него се полагат всички майчини грижи. Изходът от Къщата винаги е семейство. То може да бъде върнато обратно при родителите, както успяваме да постигнем в 80% от случаите, след като вече сме им помогнали да създадат на детето среда.

Вторият вариант е приемно семейство, а третият са осиновители. Приносът на LR e, че ни помогнаха да осигурим достойна издръжка за нашата Къща, където децата имат не само пелени. Но и много други неща - музикотерапия, приказки в действие, игрови терапии. Както казахме, първите 7 години са фундаментът за всичко в живота ни, в това число за ученето. Голяма част от ресурсите идват от LR Kids Fund, което е глобална инициатива на компанията. Много се радваме, че лидерите на фирмата участват и в ежегодната ни Вечер на добродетелта през октомври, когато набираме лични дарения. Помага ни и съпричастността на техните служители. Участват и в кампанията ни ЧУДЕСАТА ПРАВИТЕ ВИЕ. Това наистина е чудо в живота на нашите деца. LR, Дженерали, Мото Пфое и много други компании осъзнават това и ни помагат да помагаме, за което сме много благодарни. Така създаваме общност от change-maker-и - творци на промяната. За нас е много важно всеки българин да повярва, че това са нашите деца и да ги подкрепя през прозрачни и професионални организации. Много хора го правят за децата в ученическите им години, а още по-важно е да става и преди това. За деветте месеца заедно помогнахме на 1241 деца, а за годината ще бъдат над 1500. При това само в София и Пловдив, където работим.

Борис Ангелов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени