FACEBOOK

3600 млади учители от тази есен, 39 000 в пенсия след 7 г.

“През миналата учебна година в българското училище влязоха 800, а през тази учебна година - 3500 млади учители”, съобщи председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева на националната конференция Ролята на наставничеството за професионалното развитие на младите учители.

„След седем години в българската образователна система ще има голям недостиг на учители, тъй като 39 000 учители ще се пенсионират”, заяви Такева.

По думите й това означава, че младите учители, които завършват висшите училища, трябва да имат мотивация да влязат в училище, а тя е свързана и с наставничеството, като СБУ в продължение на пет години подготвя наставници за училищата и детските градини в постоянната Академия за наука и иновации.

Тези учители наставници вече са около 3000 и получават 50 лева (месечно) допълнително по време на учебната година, съгласно отрасловия колективен трудов договор, обясни Такева и уточни, че имаме шест университета, които подготвят учители по начална и предучилищна педагогика, а всички университети у нас - 52, подготвят учители специалисти по математика, информатика, биология, химия, физика и др. науки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени