FACEBOOK

35% ръст на хоспитализациите в София и над 1000 заразени на ден: Фандъкова

Ситуацията с разпространението на коронавируса в София определено налага налагането на по-твърди мерки. Отчитаме 35% увеличение на хоспитализациите за последните 10 дни. В момента там има над 2100 пациенти. При ноемврийската вълна постигнахме тези показатели на 30 ноември с 2264 пациенти. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинга на здравните власти във връзка с разпространението на коронавируса.

В същото време, 36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Това ангажира голям брой специалисти и пречи за обособяването на допълнителни болнични легла, добави тя.

Вече трети ден броят на повикванията на Спешна помощ е изключително висок, подчерта Фандъкова.

Също трети ден, броят на новорегистрираните случаи е над 1000 дневно. Данните показват и ръст на болните деца и млади хора, които постъпват в болници, каза столичният кмет.

Продължава да действа мярката за финансова подкрепа за майките, които остават вкъщи, за да гледат децата си, напомни тя. Ще бъдат разрешени индивидуалните занимания с психолози за децата, които имат нужда от това. Продължава и мярката за хората в неплатен отпуск, които могат да получават обезщетение в размер на 75% от тяхната заплата.

Продължават работа ковид-кабинетите в 9-е общински ДКЦ-та в София, където хората могат да направят безплатен тест, за да не натоварват болниците.

Снимка: Дарик, Георги Димитров


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени