FACEBOOK

3 млн.: Служебните утроиха ваксинацията

Утре ще бъде бита 3-милионната доза ваксини срещу коронавирус19 в България. За по-малко от 6 месеца служебното правителство утрои битите дози, които за 5 месеца при последния редовен кабинет бяха 1 милион. България посрещна понеделник с 2 965 571, а преди редакционното приключване на броя не беше ясно числото имунизации за първия работен ден на седмицата. Тъй като то се движи в делници около и над 20 000, вторник е Денят Х за 3-милионната доза.

В същото време напълно ваксинираните хора над 18-годишна възраст в страната до края на неделя, за когато са последните официални данни на Министерството на здравеопазването, достигнаха 1 565 240 души. Това прави над 27,5%. И значи, че до края на тази седмица ще преминем 30% напълно ваксинирани.

26 794 души са приели и бустерна доза ваксина. Това е третата в 2-степенния курс или втората в едностепенния на Янсен.

В София до края на неделния ден, който е последният отчетен, е превалена кота 800 000 – точно 800 534 инжектирани дози анти-коронавирусни ваксини.
Преминалите пълния цикъл на имунизация са били до финала на миналата седмица 432 254 души. Това означава, че сме на прага на 40% окончателно ваксинирани срещу коронавирус19 и с тези темпове до края на месеца ще имаме половината софиянци, защитени срещу заразата.

8901 души в столицата са си поставили и третата, т.нар. бустерна доза, като преимуществено това са хората, които първи минаха през инжекциите в края на 2020 г. и първите дни на 2021 г.

Припомняме, че в първите месеци, въпреки многократните писания на 19 минути, нямаше осигурени хладилници, нито достатъчен брой ваксини. България беше отказала полагаемия й се брой от по-ефективните медикаменти на Пфайзер и Модерна, осигурени от ЕС, като беше заявила от 3 до 10 пъти по-малки количества, за да набави предимно оказалия се най-лош продукт на Астра Зенека. Вероятната причина е, че представител на фирмата в страната ни е майката на евродепутата от ЕНП Ева Майдел. Така имахме немалко дни с 0 бити дози. И в резултат още от самия старт на кампанията страната зае последното място по имунизация срещу коронавирус19 в цяла Европа, не само в ЕС, а това се отрази на изключително тежката вълна на заразата през март – април, която се оказа и доста по-смъртоносна от сегашната, като погледнем безпристрастната седмична статистика. След идването на служебното правителство през втората десетдневка на май нещата потръгнаха. Липсата на медийна кампания за насърчаване на ваксинацията обаче попречи на запазването на темпа през лятото, когато спадането на брой заразени залъга мнозина, че всичко е отминало.

Все пак постигнатият резултат надмина очакванията, изразени пред 19 минути на 2 септември 2020 г. от главния санитарен инспектор, член на някогашния НОЩ и останал при служебното правителство доц. Ангел Кунчев, според когото „каквото и да направим, повече от 20% от българите няма да се ваксинират”. Тогава той добави, намеквайки за не особено големите комуникационни умения на тогавашния министър, че „ако той прави кампанията, ще бъдат и по-малко”. Дали заради неговите съвети към новия министър пренебрегнахме месеци наред информационното осигуряване на борбата със заразата, това си знаят те двамата, а Кунчев изчезна напоследък от медийното пространство, което породи редица слухове за заболявания. Дано да е жив и здрав!

Всеки може да види изказванията на Кунчев в архива на Sofia.Media и 19min.bg.

Както показа опитът и данните на Министерството на здравеопазването, както и на подобните институции навсякъде в Европа и в света, ваксинираните са 32 пъти по-защитени от тежко боледуване или смърт с коронавирус от неваксинираните хора.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени