FACEBOOK

3 март на открито не може, а в кръчма може

Радев ще изкачи Шипка въпреки наредбата на Кунчев

Заради Covid-19 отмениха тържествата за Деня на Освобождението на България от османско иго. На 3-ти март и на връх Шипка няма да има организация на традиционните ритуали за поклонение от гражданите, но за сметка на това от 1-во число всеки жещаеш ще може да отиде на заведение за хранене.
Отменянето на честванията е във връзка с постъпило до кмета на Габрово Таня Христова писмо от главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, в което се говори за повишаване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус в страната, съобщиха от габровскаата община в петък.

Правителството ще спаси ангажимента си и ще отвори заведенията на 1 март”, заяви по-рано премиерът Бойко Борисов и в социалната мрежа Фейсбук.
От логиката на НОЩ излиза, че масовото седене в закрити заведения е по-опасно от мероприятията на открито, а в случая с Шипка дори става дума за планината.
„Струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на вируса и затова провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно”, аргументира се Кунчев.

"На 1 март задължително отваряме ресторантите", заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в многопрофилна болница за активно лечение-Исперих. Той отправи заканата си, придружен от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Въпреки това президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония на Шипка.по отбелязване на Националния празник на България, съобщиха от Дондуков 2. Държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя и ще произнесе слово.

Шефът на НС Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на на връх Шипка, съобщиха от пресцентъра на парламента.

"За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка”, коментира на свой ред пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. „Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация, а на този фон се отварят заведения”, допълни тя. Вицепрезидентът разкритикува ваксинационния план у нас.

Припомняме, че тържествата на Шипка бяха отменени и м.г. заради пандемията. Радев обаче отиде на върха, което породи спорове от страна на изпълнителната власт. Караянчева също бе там, като се оправда, че е отишла като гражданка. Както тогава, така и сега редовите граждани ще бъдат лишени от възмоността за отдаване на почит.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени