FACEBOOK

25% от децата с родители на гурбет

Около 25% от децата у нас на практика са без един или без двамата си родители, които работят в чужбина, отчете омбудсманът Диана Ковачева при откриването на публичната дискусия Детето между трудовата миграция, институционалните норми и разширеното семейство.

“В ромската общност процентът стига до 40%. Това са деца, които са оставени на грижите на своите баби и дядовци, на своето разширено семейство“, посочи тя.

“Връзката им с родителите е само по вайбър това дори е стара статистика, защото към днешния ден ние не знаем колко деца всъщност са жертва на този проблем”, допълни Ковачева. Тя допълни, че проверките, които институцията на омбудсмана прави през годините, в резултат на постъпващите множество жалби по въпроса, са очертали съществени дефицити в осигуряване грижата за тези деца.

„Най-голям брой са трудовите мигранти в най-бедните райони в България – Видин, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Силистра, Кюстендил, Търговище, Разград, Ямбол и Хасково. Не са разработени подходящи инструменти за наблюдение на децата на трудови мигранти и така не се планират мерки и ефективни политики на институционално ниво“, алармира още омбудсманът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени