FACEBOOK

21, 3% коронасрив за седмица

 Втора поредна седмица отчитаме по-малко положителни тестове. Така в дните от 3 до 10 април те са 19272 при 24489 в предишната седмица, което е спад с 21,3%.

Данните ясно показват отминаване на пика. Както 19' прогнозира още в края на февруари, пределът беше минат на 27 март. Процентът положителни спрямо броя тестове  също спада втора поредна седмица: от 21,9% положителни до 19,1% през настоящата.

Освен това, спадът се наблюдава във всичките 28 области в страната. По-малко са и смъртните случаи. Броят на починалите през седмицата от 3 до 10 април с Covid-19 отново спада от 847 до 797 случая, което е 5,9%.

Напомняме, че още в дните от 20 до 27 март, у нас броят на отишлите си с К19  намаля с 6,6%. А от 27 март до 3 април пък беше отчетен и спад на новозаразените с 3,2%.  Цялата тази тенденция има абсолютна логика, която се вписва в прогнозите на световните експерти, които не са изненадани от актуалните данни.

     

Графики: Тихомир Безлов

 

Динамиката започва да се развива точно след датата 27 март, посочена за Деня Х на победата от шефа на вирусологията на болницата Сан Марино в Генуа проф. Матео Басети.


„Третата вълна на коронавируса не очаквам да трае повече от следващите 4, максимум 5 седмици”, прогнозира тогава проф. Басети и сега става ясно, че позна. „Ако има локдауни след това те трябва да бъдат единствено и само локални”, предвиди още той

Друг италиански експерт пък дори предвиди още в края на март, че вече през юни ще преодолеем К19. Доцентът по епидемиологична статистика от Университета в Милано Карло Ла Векия заяви пред Порта – а – порта - най-авторитетното предаване на първи канал на държавната телевизия РАИ, че според неговите прогнози в началото на лятото би трябвало в ЕС да имаме повод да празнуваме победа над коронавируса. Тогава той очаква по-голямата част от хората над 45 г. и всички над 80 г., които са най-рисковата група (над 80% от тежките случаи и смъртите с коронавирус) да са преминали през поне една доза ваксина.  А това значи да е постигнат имунитет. „Ще има някакви бройки заразени, но без сериозна опасност за над 99% от тях”, пресмята той.

Смъртните случаи с ковид по това време доцентът очаква да клонят към нула – да бъдат едноцифрено число, поне в Италия, която е с 10 пъти по-голямо население от България. Затова от петък отварят търговските центрове и големите нехранителни магазини у нас,  постепенно стартират и училищата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени