FACEBOOK

200 деца се разболяват от рак у нас всяка година

А Готин Пепи унищожава онкологичните отделения

Между 150 и 200 деца до 18-годишна възраст се разболяват у нас от рак всяка година. Това заяви Маргарита Борисова, председател на сдружението Деца с онкохематологични заболявания. Според нея, родителите трябва да се запознаят със симптомите, за да могат навреме да потърсят помощ. „Онкологичните заболявания в детска възраст са лечими, като 85 на сто имат шанса при адекватно приложено лечение напълно и без последствия да преборят коварната болест“, коментира Борисова.
В същото време здравният министър Петър Москов иска да ликвидира онкологичните отделения в страната. Леглата за раково болни в Пловдив намаляват от над 300 на едва 20, а Хасково, Благоевград, Добрич, Габрово остават без нито едно. Същото грозеше и София, но кметът Фандъкова спаси положението. Това се предвижда в Проект на наредба за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско обслужване на болни с онкологични заболявания, сигнализираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
А последната статистика на Националния раков регистър показва, че 150 % е увеличението на болните от рак у нас за последните 20 години.
Маргарита Борисова сигнализира и за проблемите с лекарствата за онкоболните децата, които все още не са решени. Голяма част от медикаментите, които Здравната каса не поема, се заплащат от Фонда за лечение на деца, а на родителите се налага и да закупуват скъпите препарати, които борят заболяването на отрочетата им, предаде Дартс.нюз.

„Ние ще продължаваме да настояваме държавата да направи всичко възможно, за да може вече да не се появява този проблем с липсата на лекарства или с това някой друг да ги плаща, или родителите да са принудени сами да ги закупуват. За съжаление вече пета година не можем да се преборим с този проблем”, уточни Борисова.

„Финансиране за възстановителния център за деца с рак в столицата все още няма, дарения са събрани само за спортна площадка и градина за хлапетата. За да отвори врати центърът, специалистите разчитат на проект с европейски пари, но сега се чака отварянето на оперативната програма“, уточни председателят на сдружението.
19' припомня, че 2014 и 2015 г. бяха нулеви за България по еврофондовете. Страната ни навлиза и в третата година и няма никакви сигнали, че някоя голяма програма ще бъде реално действаща. В същото време България си плаща по 1 млрд.лв годишно такса в Европейския съюз.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени