FACEBOOK

20% по-малко за пенсиониращите се след 2021

В продължение на почти 18 години - 6 правителства така и не намериха време, за да напишат закон за втората пенсия, в резултат на което сега ще бъдат ощетени всички родени след 31 декември 1959г.

Първите, които ще вземат втора пенсия от частен фонд ще получават по-малко, отколкото ако бяха се осигурявали само в НОИ, признаха социалният министър Бисер Петков и шефа на социалната комисия в НС Хасан Адемов по време на кръгла маса за представяне на законопроект, регламентиращ т. нар. фаза на изплащане.

Припомняме, че от 2002 г. до 2015 г. хората, родени след 31 декември 1959 г., задължително се осигуряваха за пенсия както в НОИ, така и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 г. реформа първите редовни пенсионери с втори стълб ще са жени и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. Дотогава трябва да се регламентира как ще се изплащат пенсиите им, тъй като след близо две десетилетия държавата остави този въпрос за последния момент.

В края на 2021 г. новите пенсионери ще взимат намалена с около 20% първа пенсия от НОИ и втора пенсия от частен фонд, която обаче при мнозинството от хората няма да компенсира намалението. Причината е, че натрупаните средства по партидите на тези пенсионери няма да са достатъчни, за да се мерят с държавната пенсия.

През 2015 г. управляващите отмениха задължителния характер на осигуряването в частен фонд и дадоха възможност хората да прехвърлят партидите си обратно в НОИ. До края на 2018 г. всеки осигурен можеше да направи транзакцията си, но много малко хора са го направили. Оттогава важи правилото, че прехвърлянето в НОИ може да стане не по-късно от 5 години преди придобиване на право на пенсия. Това означава, че за хората, които ще се пенсионират от 2021 г. до 2023 г., възможността за прехвърляне в НОИ и съответно – за получаване на по-достойна пенсия, вече не съществува.

М.г. ведомството на Петков за първи път обяви официални разчети на евентуалния размер на т. нар. втори пенсии, за който асоциацията на частните фондове не искаше да говори от години. Сметките на социалното министерство показаха, че за 70% от пенсиониращите се в периода 2021 г. - 2027 г. натрупванията в частните фондове към момента на пенсиониране не биха осигурили пенсия дори в размер на 50 лв., а 55 % от първите пенсионери биха получили пенсия в размер, ненадхвърлящ 30 лв.

Източник: mediapool.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени