FACEBOOK

2 328 637 лв. изгуби София от нощния транспорт

Огромен парадокс: онези, които често питат къде са печалбите от паркирането в София, в същото време не жалят милиони, когато става въпрос за нощния транспорт. Сякаш не се сещат, че именно в такива губещи начинания, които сами са наложили, потъват средствата.

Още по-неразбираеми стават загриженостите им за други пера в бюджета на милионния град, които носят далеч по-малки разходи, но са готови да ги закрият. Така наблюдателите анализират жалбите на някои общински съветници по повод супер неефективния нощен транспорт.

Центърът за градска мобилност можеше да си позволи да налива пари в бездънната яма, ако времето беше на растеж, каквито бяха последните години. 2020 г. обаче е най-тежката за софийския транспорт поне от 23 г. Локдаунът за 2 месеца през пролетта намали приходите толкова, че направи невъзможно изпълнението на каквито и да било планове и сметки за цялата година. Възстановяването е бавно и несигурно, а гаранция, че няма да има ново затваряне никой не би могъл да даде.

Всъщност, именно нощта на въвеждането на извънредното положение срещу 13 март е и последната, която влиза в отчета. Известно е, че градският транспорт е една от най-рисковите зони за заразяване с коронавирус, ако не се спазват наложените мерки, което в малките часове е на практика неконтролируемо.

Общината, която е пред втора актуализация на бюджета за тази година, не би могла да налива повече средства, за да не колабира цялата транспортна система, така че времето не е подходящо за разточителство, колкото е благовиден да е предлогът за него.

Простите факти показват:
2 328 637,39 лв. или близо 4 лв. от джоба на всеки софийски данъкоплатец е загубата от нощния транспорт.
Сметките на Центъра за градска мобилност показват, че приходите от него покриват едва 19,9% от разходите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени