FACEBOOK

2 сензационни изложби на Майстора откриват в четвъртък

2 изложби – 1 цел! Така най-кратко може да се опише оригиналното отбелязване на 140-годишнината от рождението на най-големия български художник Владимир Димитров – Майстора. Двете се откриват в сряда. Националната художествена галерия е подредила експозициите в Двореца и в Квадрат 500.

Образът на Майстора е в Квадрат 500, а Майстора и родното изкуство ще зарадва ценителите на живопистта в старата сграда на НХГ на жълтите павета. Вернисажът им е общ – в централното фоайе на пл. Ал. Невски.

В рамките на експозициите Иво Милев, който посвети много труд на този празник на изящното изкуство, обещава да видим наистина уникални, някои невиждани, а сред тях и направо сензационни неща на Майстора. Нови щрихи към портрета на най-уважавания български класик, който – оказва се, още има с какво да ни изненада.


Напомняме, че преди 15 години 19 минути издаде първият от близо половин век албум на Владимир Димитров и го представи в наречената на него галерия в града му Кюстендил. Това беше част от цяла кампания, която успя да нареди Майстора сред Великите българи в самото подножие на върха на класацията на БНТ. А инициаторът – кмета Петър Паунов, нарече знаменития си съгражданин „велика душа” – най-краткото и най-точното описание на това явление не само в изкуството и духовността, но и в човечността изобщо.

2 изложби – 1 цел! Така най-кратко може да се опише оригиналното отбелязване на 140-годишнината от рождението на най-големия български художник Владимир Димитров – Майстора, които се откриват в сряда. Националната художествена галерия е подредила експозициите в Двореца и в Квадрат 500.

Образът на Масйтора е в Квадрат 500, а Майстора и родното изкуство ще зарадва ценителите на живопистта в старата сграда на НХГ на жълтите павета. Вернисажът им е общо – в централното фоайе на пл. Ал. Невски.

В рамките на експозициите Иво Милев, който посвети много труд на този празник на изящното изкуство, обещава да видим наистина уникални, някои невиждани, а сред тях и направо сензационни работи на Майстора. Нови щрихи към протрета на най-уважавания български класик, който – оказва се, още има с какво да ни изненада.

Напомняме, че преди 15 години 19 минути издаде първият от близо половин век албум на Владимир Димитров и го представи в наречената на него галерия в града му Кюстендил. Това беше част от цяла кампания, която успя да нареди Майстора сред Великите българи в самото подножие на върха на класацията на БНТ. А нейният инициатор – кмета Петър Паунов, нарече знаменития си съгражданин „велика душа” – най-краткото и най-точното описание на това явление не само в изкуството и духовността, но и в човечността изобщо.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени