FACEBOOK

€2 млрд. теглим, въпреки вчерашните заклинания

След като вчера заяви,че ще осигурим със собствени средства 4,5 млрд.лв. антикризисни мерки, кабинетът определи агенти за минимум 4 млрд.лв.дълг. Ройтерс съобщи: "България избра Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit да ръководят продажбата на облигации на глобалните пазари, която може да бъде над 2 милиарда евро (2,17 милиарда долара), съобщиха в сряда два пазарни източника, запознати с процеса.

Най-бедната държава-членка на Европейския съюз, но също така и една от най-малко задлъжнелите, трябва да финансира фискална празнина, която се оценява на 3% от икономическата продукция през тази година, и да заделя буфери за ликвидност, за да уреди икономическото въздействие на коронавирусната пандемия.

България се нуждае от 4,5 милиарда лева (2,50 милиарда долара) от допълнително финансиране през тази година и измени своя закон за бюджета за 2020 г., за да може да набере до 10 милиарда лева (5,5 милиарда долара) нов дълг.

„Продажбата на облигации може да се осъществи още през следващия месец и за момента може да е нещо около плюс 2 милиарда (евро), но размерът, падежът и времето ще бъдат в очакване на пазарните условия“, каза източник, запознат с плана.

Финансовото министерство отказа коментар.

По-рано финансовият министър Владислав Горнанов заяви, че увеличеният лимит за новия публичен дълг има за цел да гарантира, че България може да докосне пазарите, когато условията са благоприятни и да бъде подготвена за дори по-лошо от прогнозираното въздействие от кризата".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени