FACEBOOK

2-ка за конституцията на ГЕРБ от Венецианската комисия

Неясни текстове без аргументация и пропуски изпълват проекта за конституционна реформа на управляващите в България, сочи изводът на Европейската комисия за демокрация чрез право, която е най-високопоставеният орган на континента за конституционно право. Органът по-известен като Венецианска комисия попиля предложението на ГЕРБ за нова Конституция.

В понеделник Съветът на Европа разпространи междинната оценка, направена по молба на шефа на НС Цвета Караянчева. „Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа без да е предшествана от подходящ обществен дебат.

Проектът е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид”, посочват европейките магистрати.

Юристите-конституционалисти недоумяват защо е нужно да се променя процедурата за поправяне на Конституцията и премахването на ВНС. „Не виждаме смисъл да се променя, не е ясно защо мнозинството реши тя да стане "по-гъвкава", посочват те.

Предвидено е да няма повече ВНС и това да стане след три гласувания в НС и референдум с участие на поне 50% от имащите право на глас. Според комисията поставянето на такъв праг на избирателна активност при скромна традиция на всенародни допитвания в България поставя под въпрос възможността да бъде поправен основният закон.

Даден е и пример - в чл. 166 от проекта за Конституция се говори за специална процедура за промени във формата на управление, но не е съвсем ясно какво се има предвид под тази формулировка.

„Защо за приемането на нова Конституция се изисква референдум с минимално участие, но няма праг при референдум за поправка в "промяната на републиканските и парламентарни основи на държавното управление", продължават въпросите. Препоръчително е много ясно да се определят правомощията на КС по такива въпроси, се казва в текста”, посочват от комисията.

„Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от подобен ход за българската политическа система”, недоумяват още магистратите по друго предложение на българските власти.
Освен това Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор от конституцията.

Според международните експерти българският основен закон трябва да разрешава отстраняването на главния прокурор, когато има потенциален конфликт на интереси или съмнение за извършено престъпление.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени