FACEBOOK

144 км велоалеи ще бъдат изградени в София

В София ще бъдат изградени още около 144 км велоалеи, които ще бъдат свързани помежду си и ще достигат и до крайните квартали, предвижда програмата за изпълнение на велотрасета в периода 2016 – 2019 г., предаде Монитор. Целта на Столичната община е да се решат проблемите със замърсяването на въздуха от автомобилния трафик и да се намалят задръстванията.
Едва 1% от пътуванията в града са с колело, а изградените велотрасетата са 58,91 км и са разпръснати в различните райони на столицата. Програмата за разширяване на веломрежата цели удобно и безопасно да се свържат отделните квартали с централната градска част и с другите видове транспорт.
Според плана на Столичната община ще бъдат изградени три вида трасета за велосипедисти. Основните ще бъдат транзитни и ще осигуряват бърза и директна връзка за отдалечените райони и центъра.
В кварталите ще бъдат изградени трасета, които ще осигуряват връзката до транзитните маршрути и спирките на градския транспорт и метрото.
Третият вид маршрути, които трябва ще бъдат изградени през следващите 3 години, ще бъдат за отдих и ще бъдат разположени в парковете Панчарево и Банкя.
С насърчаването на колоезденето, Столичната община се опитва да реши проблема със замърсяването на въздуха от автомобилния трафик и да намали задръстванията.
Проектът предвижда да бъдат свързани велотрасетата около Руски паметник с пл. Възраждане, оттам по бул. Н. Петков до ул. Райска градина и към бул. Цар Борис ІІІ до подстъпите на Витоша през парк Княжевска борова гора.
До 2018 г. велоалеи ще има и в Люлин и Обеля.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени