FACEBOOK

140 млн. без търг за Хидрострой (ДПС) от булеварда с кръговото във Варна за 46,66 млн. на км

Директорът на фирмата беше общински съветник от ГЕРБ в морската столица

Архитектурната революция, която представлявал булевардът, отсякъл трибуните на стадион във Варна и неговото "кръгово" с форма на яйце и под наклон, по думите на кмета на Варна, няма да струват нито предварително определените 80 млн., нито дори анонсираните по бТВ тази сутрин от градоначалника Портних 110 млн. лв. (не уточни с ДДС ли, защото, ако е без - това са 22 млн.лв. отгоре ), защото още по Нова година бяха ударили 113 000 000 лв.

Според експерти от браша изпълнителят - близката до властта и най-вече до ДПС в лицето на почетния лидер Доган фирма Хидрострой, в крайна сметка ще вземе джакпот от 140 млн.лв. Със сигурност се знае, че поне 7 млн. лв. вече са непредвидените разходи по ремонт на стадион и непланираните в проекта места за пресичане на градската магистрала. Така че вече съвсем официално са 120 000 000 лв. за 3-те километра трасе. При това, отпуснати без търг за обществена поръчка – при заобикаляне на закона, на фирмата Хидрострой, чийто директор Пашов беше общински съветник от ГЕРБ във Варна!

Вероятно в колосалната сума - равна на годишния бюджет за култура на цялата ни нация, се включват и парите по възстановяването на разрушените от странно проектирания път стадион. Напомняме, че това ще бъде абсолютен рекорд - отсечката е с дължина едва 3 км, т.е. 46,66 млн. на километър. Колкото и кметът Портних незнайно защо - с квалификацията му на барман - да ни наковлади, че не било правилно така да се смятат пътните разходи именно на километър, ресорният заместник-министър на регионалното развитие и бивш министър Нанков именно така ги изчислява.

Пак той в парламента разказа, че средната цена на магистрала у нас била 3 млн.евро на километър. Но на магистрала. Не на улица. А във Варна булевардът излиза не 3, а 23 млн. евро на километър. Не само финансово обектът, който трябваше да е завършен още на 15 август 2018 г., т.е. преди почти 9 месеца, е пример за лошо управление. Камарата на ахитектите в България - в момента най-авторитетната организация в бранша, го даде като показен пример за недобре направен проект и за прокорупционно зададена обществена поръчка и то пред държавната телевизия БНТ, която е най-отявления глашатай на правителството.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени