FACEBOOK

12 нелегални имигранти задържани след преследване край "Плиска"

Столичната полиция е арестувала 12 души в района на хотел "Плиска". Това съобщиха за OFFNews от СДВР. Арестът е станал днес около 10.00 часа сутринта. По първоначални данни задържаните са афганистанци, но самоличността и произходът им тепърва ще се установяват. От СДВР отказаха да коментират дали арестите имат връзка с информацията за терористична заплаха в района.

От полицията по-късно уточниха, че става въпрос за нелегални имигранти, които са отведени в близкото районно управление заедно с шофьора на бус, който ги превозвал.

Около 10.00 часа тази сутрин столични полицаи опитали да спрат „Фолксваген Шаран“ за проверка. Шофьорът обаче не спрял и избягал. Незабавно били предприети заградителни действия. След кратко преследване бусът бил спрян и, въпреки оказаната съпротива от страна на водача, полицейските служители проверили колата. В нея открили 12 мъже, които обяснили че са от Афганистан, уточниха от полицията.

Шофьорът на микробуса е 58-годишен мъж от София, криминално проявен и осъждан.

Продължава работа по установяване на самоличността и произхода на чуждите граждани и изясняване на всички факти около случая.

Арестът идва на фона на информацията, с която американското посолство в София предупреди граждани на САЩ да избягват района и градския транспорт, преминаващ в района. От МВР потвърдиха, че е имало сигнал, който е проверен. Според ДАНС пък става въпрос за "любовен конфликт" между "българин и чуждестранен гражданин". В съобщение на контаразузнаването, разпространено по-рано днес, се посочва:

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) не разполага с конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха по отношение на Република България и нейни задгранични представителства. Конкретният сигнал за възможен терористичен акт в София, в близост до хотел „Плиска”, е проверен и по категоричен начин е установена липса на заплаха. Отчита се запазването на рисковете за националната сигурност, свързани с наблюдавания общ ръст на тероризма в световен мащаб.

В изпълнение на законовите си функции ДАНС, съвместно с МВР и останалите министерства и ведомства, изпълнява законовите си задачи и ангажиментите си по Националния план за противодействие на тероризма в Република България.

Чрез действащия в ДАНС Национален контратерористичен център се осъществява непрекъснато взаимодействие със структури от сектора за сигурност и обществен ред в страната и с партньорските служби в непрекъснат режим.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени