FACEBOOK

12 млрд.кеш+3 млрд.марки заем и Горби каза "да" на обединена Германия

30 години след обединението на ГДР - соцстраната Източна Германия, с ФРГ - Западна Германия, руски документален тв филм разказва каква цена за сделката е обявил Горбачов, тогавашния лидер на СССР. Той е поискал 18 млрд. марки, а е получил 12 млрд. плюс 3 млрд.марки безлихвен заем от Федералната република.

"Бяхме готови да му дадем и 100 милиарда", твърди по-късно идвалият нееднократно при соца и у нас тогавашен вицеканцлер и външен министър Ханс Дитрих Геншер. През февруари 1990 г., когато в Берлин все още управлява на практика комунистическата ГЕСДП Горби е твърдо против обединението.

Месеци по-късно, придуман от канцлера Кол и близката на съветския лидер Маргарет Тачър - премиер на Великобритания, докато немецът и Ханс Дитрих Геншер му гостуват в Русия, при това не къде да е, а в неговия роден край, той дава офертата, която е много под очакванията им.

Усетили слабостта му да предоговори резултатите от Втората световна война, те започват да се пазарят и постигат своето, връщайки на руснаците за загубените битки на армиите. Как съдбата се разпорежда със съдбите на главните трима герои в събитията? Първа пада Маргарет Тачър. Изправена пред бунт в кабинета си, предвождан от вицето й сър Хау, тя предпочита да празнува обединението на Германия на 3 октомври 1990 г. с Горбачов и Кол в Берлин.

През това време в Лондон подчинените й министри се договарят да я свалят след близо 10 години на поста. Малко повече от година по-късно от власт пада и Горбачов. Още през август 1991 г. правят опит за преврат срещу него, ръководен от ... вицето й, а през декември същата година, след като новите президенти на Русия, Украйна и Беларус договарят разпадането на СССР, той подава оставка като първи и последен президент на Съветския съюз и разпускането на червената империя навръх Коледа.

Кол се задържа още няколко години, преди да бъде пометен от корупционен скандал след рекордно по дължина канцлерство, надминато по ирония на съдбата от чиновничката в последното правителство на ГДР, която сам прави министър - Ангела Меркел. Той обаче удържа на обещанието си към Горби и Германия му осигурява охолен живот в пенсия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени