FACEBOOK

108 млн. лв. за сграда до НДК дадени от ОББ

Прекалено много – това е най-честият коментар за парите, които ОББ се съгласи да плати за офис-сградата, която заема от 1 юли миналата година – единия от трите небостъргача на НИКМИ зад НДК, невероятните 108 млн.лв. – малко над 55 млн.евро по информация на Капитал. Изданието се позовава на имотния регистър. Квадратният метър е изтъргуван за рекордните над 2000 евро, което предвид площта от 24 000 кв.м офиси и ресторант е доста над нормата за столицата в момента, но трябва да се има предвид, че към тях вървят и гаражи.

Припомняме, че заради комплекса Милениум център, бившият кмет на София Стефан Софиянски бе съден с години и това му струваше, освен много време и нерви, и страшно много пари. Припомняме, че ОББ е групата на старата банка под това име, закупена от конкурента си СИБанк, който е собственост на белгийската КВС, заедно с ДЗИ. Това е втората по големина сделка с недвижимости в София след закупуването от южноафриканци на офисцентровете Мегапарк и Полиграфия на бул. Цариградско шосе.

От онази страна със свален неотдавна за корупция президент бяха изкупени и трите най-големи мола на София – Дъ Мол, Парадайс и Сердика. ОББ беше кредитор на НИКМИ за строежа, който върви 20 г. и още не е напълно довършен в две от трите си части. В нейна полза е и ипотеката, а пак тя пое и 25% от собствеността през 2001 г., срещу които общината по времето на Софиянски даде земя и право на строеж на предприемачите, твърде близки до тогава управляващото СДС.

Няма данни как върви продажбата на апартаменти в другите кули от Милениум, но цените са неоправдано високи – надминават например центъра на Виена и Милано, Кроазет в Кан, а някои - даже и 16-и район на Париж.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени