FACEBOOK

10% скок на парното - към 50% за година

Около 10 процента е очакваният скок на парното с новите цени на газа от 1 октомври, които ще скочат с 15%, потвърди пред 19 минути високопоставен източник от Столичната община. Последния път, при 10,81% покачване котировките на синьото гориво, топлоенергията увеличи стойността си със 7,46 на сто от 1 юли.

Според енергийния експерт Атанас Тасев е възможно ръстът да бъде и само 6 - 7%, но той смята, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да се намерят буфери за такъв процент, та може да е по-голям. Напомняме, че след 23% скок миналия юли и 7,46% преди броени седмици, общото покачване на цената на топлоенергията акумулирано с новия скок ще бъде към 50% за малко повече от година, като се пресметнат не просто процентите, а цялостното вдигане на конкретните суми.

Такъв шок никога не е преживяван от нас. Цената и преди увеличението от миналата година беше непосилна. В същото време Топлофикация е пред финала на съдебен процес пред 5-членен състав, който изгуби пред 3-членен състав на ВАС и ще трява да отмени таксата сградна инсталация.

Дружеството увеличава дълговете си към Булгаргаз, който обаче от края на идната година няма повече да може да го субсидира. Просто спира транзитът на синьо гориво през страната, който осигуряваше издържката на самия Булгаргаз от печалбата на Булгартрансгаз, а оттам - непрестанното поемане на отстрочки за топлофикациите в София и други градове. Нещо повече, вече ще трябва да плащаме и транзитна такса на Турция, което още ще вдигне цените. Въпросът е кой ще ги плаща?!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени