FACEBOOK

1,751 млрд. бюджет за София

Днес Столичният общински съвет приема бюджета на София за 2019 г.

"Предложеният бюджет 2019 е в размер 1 750 743 132 лева. За мен бюджета на София – тези 1,750 млрд. лв. - показват директно мащаба на промяната, която постигаме.
И не само защото напоследък е модерно да се правят сравнения като предизвикателство, а защото е важно да знаем реалната картина, ще припомня няколко числа.

Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв. – днес, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лв. повече. Това означава, че всяка една от последните 10 години сме успели да съберем и да привлечем за инвестиции в София 75 млн. лв. повече.

За да знаем откъде тръгнахме припомням, че през 2005 г. бюджета на София е 467 млн. лв. - 1,282 млрд. лв. по-малко. Напоследък често се твърди, че дължим всичко това на европейските оперативните програми. Факт е, че дължим много на програмите, но това далеч не е всичко.

Показват го собствените приходи на общината, които доказват как общината управлява имуществото си и събира вземанията си. В проекта за бюджет за 2019 г. собствените приходи са 725 459 000 лв. Преди 10 г. бяха 584 млн., а през 2005 г. – 229 млн. За 13 години сме събрали 496 млн. лв. повече. Това е прекият резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София. И нито един лев от тези пари не е дошъл даром в София.

Приходната част в бюджета показва способността да се управляват, събират и привличат средства за града. Защото първата стъпка преди да харчиш, е да събираш.
Сравненията ясно показват, че милиардният бюджет на София не е даденост.
Отговорността ни е както към осигуряването на приходната част, така и разумното управление на разходната част.
Инвестиционната програма, която предлагаме с проекта за бюджет е 632 701 155 млн. лв. - това са средства, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. За 10 г. увеличихме почти двойно капиталовата програма – през 2009 г. тя беше 356 млн., а през 2005 - 198 млн.

Капиталовата програма показва средствата, които осигуряваме за директни инвестиции в града – 3 пъти повече спрямо 2005-а и 2 пъти повече спрямо 2009-а.

Най-честата критика, която чувам за бюджета на София е, че е консервативен и приоритетите ни не се променят. За мен лично това е начинът да се постигат резултати.

Модернизацията на градския транспорт и на транспортната инфраструктура, екологията и образованието – са безспорните приоритети и те са такива именно, защото градът ни се нуждае от целенасочени и постоянни инвестиции в тези сфери, за да се променя и да върви напред.

За София 2019 г. безспорно е годината на метрото и на модернизацията на градския транспорт. 320 млн. лв. сме осигурили за строителството на третия лъч на метрото. Изграждаме 12 км от третата линия и първите 8 км пускаме до края на годината, заедно с нови метро влакове. Включихме в бюджета и средства за закупуване на още 10 метровлака за третата линия.

През тази година ще достигнем почти цялостно обновяване на градските автобуси. С пускането на още 82 нови автобуса ще достигнем средна възраст от 6 години. Важно е да припомним, че преди 10 г. средната им възраст беше 18 г. Заедно с общинските дружества „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ инвестираме 133 млн. лв. в нови автобуси и трамваи.

За няколко години ние извършихме най-мащабната от десетилетия модернизация на градския транспорт. Освен комфорт за пътниците, това са и спестени вредни емисии – за 10 г. само с новите автобуси намалихме 2,5 пъти емисиите от градския транспорт. Категорично мога да кажа, че това са конкретни резултати от мерките на СО за подобряване на качеството на въздуха.

Над 86,4 млн. лв. инвестираме в основни ремонти на булеварди и улици в кварталите. 15 са големите ни обекта, които включват и големи квартални улици. Освен тях сме отделили 37 млн. лв. за програмата за „текущ ремонт“, в рамките на която кметовете на 24-те района ще заявят допълнителни квартални улици, които се нуждаят от ремонт.

37 603 613 млн. лв. са директните инвестициите в екология - озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Парковете, които ще продължим да възстановяваме са Западен парк, Южен парк III част, Северен парк, Розариума на Борисовата градина, парк Заимов и над 5 млн. лв. за детски площадки във всички райони на общината. С общинското дружество „Софийски имоти“ започваме изграждането и на първия общински аква-парк като част от новия парк Възраждане.

Освен това планираме закупуването на мобилна станция за измерване на качеството на въздуха и поставяне на 22 сензора, които ще са общински на различни точки в София.
75 880 018 млн. лв. са инвестициите в образование – това е рекорден бюджет за нас, който включва


изграждането на нови сгради на детски градини, основни ремонти на училища и детски градини във всички райони на София.

Тази година изграждаме 15 нови сгради на детски градини в районите „Нови Искър“, „Лозенец“, „Триадица“, „Подуяне“, „Красно село“, „Люлин“, „Изгрев“, „Овча купел“, „Студентски“, „Витоша“ и „Искър“. В този списък влизат и детски градини, в квартали, които досега нямаше такива – „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади-изток“. Отделили сме и средства за проектиране на нови детски градини и училища в кварталите „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Манастирски ливади“.

Над 9 млн. лв. са предвидени за разширения на 10 училища на територията на Столична община, като в 5 от тях ще бъдат построени физкултурни салони, каквито не е имало до момента. Салони ще бъдат изградени в 37 СУ в район „Люлин“, 175 ОУ в с. Мрамор, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. „Симеоново“ и 100 СУ в район „Сердика“.
Продължаваме проекта за цялостна модернизация на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Илинден“ и „Връбница“.

Изброявам районите, защото съм абсолютно убедена, че и днес и в следващите месеци, ще продължим да чуваме, че общината инвестира само в центъра на града.
Извън тези средства осигурихме и 5,3 млн. лв. за 2 нови детски ясли в районите „Триадица“ и „Красно село“.

Сериозни са средствата, които осигуряваме за инвестиции в общинските болници и ДКЦ-а – 4 715 170 лв. за медицинска апаратура и ремонти.

Важно е да подчертаем, че сме осигурили 2,5 млн. лв. за изграждане на нови модулни жилища, с които да продължим програмата ни за премахване на Виетнамските общежития. Ангажимент, по който работим сериозно и последователно.

6 682 939 лв. са инвестициите в култура – в това число влизат ремонтите на Кукления театър, Столичната библиотека, читалища в „Подуяне“ и с. Лозен, началото на строителството на центъра за съвременно изкуство „Топлоцентралата“, както и ремонта на минералната баня в Банкя и обследване на сградите на двете бани в Овча Купел и Горна Баня. Вече подписахме и договора за прехвърляне към общината на банята в Овча Купел и ще можем да започнем реконструкцията на тази знакова сграда.

Дали един бюджет е голям или малък зависи от това с какво го сравняваме. Ако сравняваме бюджета на София с бюджета на другите европейски столици, с които обичаме да се сравняваме – това определено е един доста скромен бюджет. Ако се сравняваме с бюджета на София днес с този преди 10 или 13 години – това е един много сериозен бюджет.
Единственият начин да разберем къде сме, е да знаем откъде сме тръгнали. Затова накрая ще дам още няколко цифри за сравнение.

През 2005 г. бюджета за образование е 3,9 млн. лв.
През 2009 – 49 млн. лв. Днес – почти 76 млн. лв.
През 2005 г. средствата за строителството на метрото са 93 млн. лв., през 2009 – 138 млн. – Днес – 320 млн. лв. Разбира се, подчертавам, че трябваше да се изгради доверието на Европейската комисия към този проект и това са сериозни усилия на много хора за осигуряването на средства, които не идват даром.

През 2005 г. парите за ремонт на улици са 27 млн. През 2009 – 35 млн., а сега, 10 години по-късно – 86 млн.", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени