FACEBOOK

1/3 от младите българи спортуват

Близо 20% никога не са се занимавали с физическа активност

Над една четвърт (29,2) от българските младежи се занимава често със спорт (два пъти седмично), 51,8 – един-два пъти месечно, а едва 19% заявяват, че не са спортували никога. Това сочат данните на Годишния доклад за младежта за 2015 г., приет на последното заседаниe на кабинета.
В доклада е отчетена положителна тенденция към намаляване на младежката безработица. Коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години е 14,4%, което е с 3,3% по-ниско спрямо 2014 г. Заетостта пък нараства с 1,2 на сто до 39,2 на сто.
По отношение на гражданската активност и в частност участието на младежите в различни организации, 73% заявяват, че не членуват никъде, което представлява известно намаление в сравнение с предишни години.
Най-много са включилите се в спортни клубове (14,5%), следвани от младежите, участващи в благотворителни/хуманитарни организации.
Като причини се посочват недостатъчното популяризиране на тези организации сред групите, за които са предназначени, както и липса на заинтересованост на младежите да участват в подобни форми на граждански инициативи.
С друго свое решение правителството прие Наредба за стипендиантската програма в държавната администрация. В програмата ще могат да участват студенти – български граждани, обучаващи се в български или чуждестранни висши училища, завършили трети курс в специалност, включена в списък, одобрен с решение на Министерския съвет.
Изборът на кандидатите ще се осъществява от комисия и ще включва три етапа: подбор по документи, провеждане на писмен изпит и интервю.
Размерът на месечната стипендия ще бъде до 330 лв. и ще се отпуска от началото на месеца, през който започва стипендиантската програма.
Кабинетът одобри и 50 млн. лева държавна гаранция по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2017 г. за новите отпуснати кредити.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени