FACEBOOK

1/2 отмяна на машинното гласуване


Без вот с машини наесен, настояха управляващите на извънреден брифинг в НС. ГЕРБ предложи подобно гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори, но да остане за президентската кампания и тази за ЕП. Народните представители от управляващата партия заявиха, че имат подкрепата на всички партии в НС, но засега само от БСП са против поправките.

Управляващите аргументира предложението си със сигурността на гласуването и цената на вота. Ако е скъпо за едни избори, защо според тях не е скъпо за други - това остава пълна загадка.

„Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори”, каза депутатът от ГЕРБ Анна Александрова. „Мога да ви кажа, че сме силно притеснени“, добави съпартиецът и Александър Ненков. И има защо, тъй като при последното гласуване на изборите за ЕП от май бяха използвани 3000 машини, а грешки се разкриха в цели 1200 протокола. Тогава по невидими причини ЦИК не отчете хиляди гласове и още повече преференции от машините.

Ако подобно гласуване стане повсеместно, както е по закон, то ще се разкрие реалния мащаб на всички манипулации - поне половината протоколи на секционните комисии. Машинно гласуване намалява възможността за подмяна на вота. Не е възможно да се анулира бюлетина само с едно драсване. За контролиран вот се купуват цели изборни секции, които осигуряват победа, което е безсмислено при машинното гласуване. То вади веднага протокол, запаметен в апарата и убива манипулациите при ръчно броене!

„Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчи, които не доведоха до по-честни и организирани избори”, аргументира се Ненков. Той обаче не обясни защо при това положение изборите за президент и ЕП ще запазят опцията за подаване на бюлетина през скъпата апаратура. Реално става дума за един тип гласуване с еднакъв брой избирателни секции и комисии. Електронното въвеждане на данни би улеснило процеса, тъй като веднъж въведени данните се запаметяват, което всъщност намалява разходите и времевия ресурс.

"Скъпият машинен вот на глас обаче си има напълно конкретно обяснение, което е поправимо. Аргументът за цената е несъстоятелен, тъй като апаратите се наемат от избори до избори, вместо да бъдат закупени и използвани многократно. Припомняме, че фирмата Сиела Норма системно печели конкурса за предоставяне на устройствата точно с цената, равна на стойността на апаратите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени