FACEBOOK

1.2 млрд.лв. поръчка за калпавия турски строител на АМ Люлин

Строителят на най-късата (19 км) и вечно ремонтирана за 8 г. магистрала Люлин, доказал се с това "качество", спечели мега жп поръчката ни за 1.2 млрд.лв. Това е явен метан за султан Ердоган. С изненади приключи инфраструктурната обществена поръчка за модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец.

Предварително сочените за фаворити консорциуми с български компании загубиха надпреварата с минимална разлика. Това е най-скъпата обществена поръчка за този програмен период с прогнозна стойност над 1.024 млрд. лева.
Най-сложният и скъп участък ще се строи от турски консорциум, в който участват фирмите Дженгиз и Дуйгу, ангажирани с изграждането на новото летище на Истанбул, което е най-голямото в света. Тогава на официалното откриване на летището присъства и българския премиер Бойко Борисов по лична покана на турския президент Реджеп Ердоган.

Припомняме, че същата компания Дженгиз ремонтира 400-метрова отсечка АМ Люлин, която се пропуква само седмица след отварянето си през 2010г.. Лентата и на този обект беше прерязана от премиера Борисов, в компанията на Плевнелиев, който тогава е регионален министър.

В настоящия търг участва и най-голямата българска строителна компания Джи Пи Груп. Преди няколко месеца обаче премиерът Борисов нареди тя да бъде изключена от всички обществени поръчки, финансирани с европейски и бюджетни средства.

Джи Пи Груп участва в консорциум, заедно с австрийската компания Щрабаг и не е отстранена от търга, но губи надпреварата за един от лотовете. Тя е изпреварена с минимална разлика в точките от обединение между китайската Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани и Трейс – София, което оферира с над 146 млн. лв. по-ниска цена от тази на Джи Пи.

Турският консорциум печели търга с минимална разлика от 1.45 точки пред друго обединение - ДЗЗД ЖП Елин Пелин-Костенец. В него влизат Сан Хосе Конструктора АД, Е.П.О.С - Емпреза Португеза Де Обрас Субтеранеас С.А. и Главболгарстрой АД.

Обществената поръчка за модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец беше обявена през юли 2017 г.. Последва обжалване и това е една от основните причини за голямото забавяне на избора на изпълнител. Някои от отстранените участници коментираха неофициално пред Mediapool, че е възможно да обжалват.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени