FACEBOOK

№1 сме по сива икономика в Европа

Оценявана на 33,1% от официалния БВП, сивата икономика в България е най-голямата в Европа според проучване, проведено от Департамента за икономически и научни политики и политики за качество на живот по искане на комисия от ЕП.

Докладът е подписан от професор Фридрих Шнайдер, един от най-значимите изследователи на това явление.
След България се нареждат Хърватия (29,7%) и Румъния (19,0%), доста над останалите страни, чиито сенчести икономики се равняват на под 23% от БВП.

Ако след икономическата криза от 2008-2009 г. делът на неформалната икономика в европейските страни постоянно намаляваше, то през последните три години, в контекста на избухването на пандемията и кризата в Украйна, той значително се е увеличил, сочи европейският анализ.

Според най-новите изследвания равнището на сивата икономика в България е намаляло от 2003 г., когато е било 35,9% до 29,6% през 2017 г., се посочва в доклада, но през 2018 г. започва да се покачва отново, за да достигне 32,4% през 2021 г. и 33,1% през 2022 г.

"Смята се, че основните двигатели на този ръст са макроикономическите показатели като равнището на безработица и БВП на глава от населението", твърдят авторите на проучването.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени