FACEBOOK

1 млрд. К19-помощи от ББ3: най-много за офшорки, запорирани фирми, кредитирани от ibank

В Топ 100 на фирмите, усвоили най-много пари от програмите на кабинета Борисов 3 за борба с икономическите последици от коронавируса са офшорки, дружества със запори от НАП и КПКОНПИ, които не са отговаряли на условията на програмите на министерствата, държавни и общински компании, чужди инвеститори, организации, щедро кредитирани от най-близките до властта банки като еднакво структурираните Инвестбанк и Интернешънъл Асет Банк.

Общото между тях е, че в първата бордовик беше покойният от дни топгенерала от ДС Любен Гоцев и доведе за управител, а после собственик Петя Славова, а в другата дъщеря му е в борда, заедно с най-верния ми приятел и ексвицепремиер Виктор Вълков, а до определен момент – и съпругата на Михалев – Маджо. Клоновете на двете банки са оформени като отделни АД, както лесно може да се види в търговския регистър, което не е типично за другите подобни институции.

Славова и Михалев бяха топ-гостите, заснети на погребението на генерал Гоцев – боса на кръга Монтерей. Само напомняме, че Инвестбанк се появи в 3 международни разследвания. Първо тогавашния американски посланик Ерик Рубин поиска лично от премиера да се намеси по задържането на 141 млн. евро, отклонени от режима на Мадуро от венецуелска държавна компания, озовали се в българската банка.

Това и до момента не е станало след 2 години. После се оказа, че същата банка е  работила с Вълка от София – израелския измамник Гал Барак, завлякъл хиляди клиенти с електронна търговия на несъществуващи акции, когото повече от година и половина не искахме да предадем на австрийските власти. Накрая международният разследващ консорциум по аферата за над 2 трлн. евро ФинСен също достигна до транзакции, минавали през нея, както и за това показаха документи колегите от Биволъ.

В новия разследващ сайт bird.bg има азбучник на подпомогнатите от държавата дружества с изплатени компенсации, свързани с епидемията COVID по мерки ПМС55, ПМС151, Подкрепа за микро и малки предприятия, Подкрепа за средни предприятия, Рибарство, Транспорт и Туризъм.

Статистиката на 100-те, взели най-много пари сочи, че сред тях има смайващо количество фирми с офшорни, тоест неясни, собственици: Великобритания, Каймани, Кипър, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Панама, САЩ, Швейцария. Законът ограничава участието им по принцип в обществени поръчки като го забранява.

Още по-смущаващо е наличието в листата на най-щедро подпомогнатите от кабинета на фирми със запори от данъчната администрация и КПКОНПИ, което по правилата на програмите е абсолятно недопустимо.

Вече е известен от медиите фактът, че в Топ 100 на най-облажилите се от благотворителността на кабинета са също футболни клубове като Лудогорец на шефа на КРИБ и собственик на проправителствената Нова телевизия Кирил Домусчиев, както и други отбори, а също крупни играчи от хазартния бизнес – вериги казина.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени