FACEBOOK

1 млн. дни по-малко боледувахме в пандемията

Разходите за отпуск се увеличиха с 200%

Повече пари отидоха за болнични в пандемията през 2020 г., но пък броят на изплатените дни е с цели 1 млн. по-малко, сочат данните на НОИ в първия бюлетин на института за тази година, цитирани от Сега.

В същото време обезщетенията за гледане на болен член на семейството и карантина бележат увеличение с цели 200%. Само за година броят на изплатените работни дни нараства над два пъти - от 666 100 работни дни до 1 393 000. Нарастването на изплатените работни дни е пряка последица от пандемията, в резултат на която след март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина се увеличи десетки пъти, пише в бюлетина.
През 2020 г. разходите за парични обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване достигнаха 680,7 млн. лв., със 74,5 млн. лв. повече спрямо 2019 г., посочват от НОИ. Увеличението обаче се дължи не на здравната криза, а изцяло на по-големия среднодневен размер на паричното обезщетение. То се увеличава благодарение на ръста на минималната заплата и максималния осигурителен доход, както и на обичайното увеличение на осигурителните доходи.

На този фон броят на изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни при временна неработоспособност поради общо заболяване намалява с над 1 млн. дни - внушително число, но всъщност в процентно отношение това е 6.2% по-малко спрямо 2019 г. Миналата година са изплатени 15 749 800 работни дни.

Експертите обръщат специално внимание на причините за това намаление. Тяхното заключение е, че то се дължи на по-малкия брой осигурени за общо заболяване и майчинство лица, т.е. на повишената безработица в критичните месеци след въвеждането на извънредно положение в страната. През 2020 г. средномесечният брой на осигурените за този осигурителен риск българи е бил малко под 2,5 млн., докато за 2019 г. е бил малко над 2,6 млн. души. Отчита се спад от около 4,7%, което е пряка последица от шока на пазара на труда, който пандемията на COVID-19 нанесе, отбелязват от НОИ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени