FACEBOOK

Шефът на СОС на 3-седмично обучение в САЩ

„Скъпи приятели, през следващите три седмици ще съм в САЩ. Гостуването ми тук е по покана на Държавния департамент за участие в програма за обучение за добри практики в управлението, като са номинирани лидери от различни области на обществения живот от целия свят.
В началото, преди първите официални ангажименти, успях да се срещна с представители на българската общност във Вашингтон”, разказа във Фейсбук заминалият в събота зад океана председател на градския парламент на София – Столичния общински съвет Георги Георгиев, ГЕРБ.

„Присъствах на Божествена Света Литургия с наши сънародници, на която изключително впечатление ми направи отец Щерион Запрянов, който наред със служението в Българска Православна църква Св. Иван Рилски, е специалист в една от водещите медицински лаборатории в голяма болница във Вашингтон.

След това се срещнах с учители в Академия "Христо Ботев" - българското училище, в което над 70 българчета изучават езика и традициите на своите родители.

Сърцето ми се напълни, като ги гледах да четат и пишат на български. Запознах се с дългогодишния български учител Маруся Филипова, която пътува над два часа и половина всяка неделя, за да просвещава учениците си да знаят своя род и език и да помнят корените си.

Подарих на училището ръчно изработен плакет с нашата азбука. Обсъдихме съвместни инициативи за обмен на знания и опит между учителите с колегите им от столични училища. Ще помогнем на ученици да се свържат и да си пишат писма със свои бъдещи приятели в България.

Начело на училището е г-н Бойко Антонов, който според родителите върши чудеса от храброст, въпреки липсата на собствена сграда и ограничената подкрепа от държавата.
Да обобщя - видях горди и достойни българи, които наред с ежедневните си грижи и битки, полагат много усилия, за да съхранят българското самосъзнание зад океана - вярата и просветата са тези два стълба, които и днес ни правят горда и силна нация”, допълва Георги Георгиев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени