FACEBOOK

Шефът на Морска администрация става капитан на Вера Су

В сряда в акваторията на Яйлата започна евакуацията на екипажа на закъсалия кораб Вера Су. Малко преди това на Морска гара-Варна пристигнаха трите баржи от Европейската агенция за морска безопасност, които бяха обещани по-рано. В морската столица са и представителите на холандската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на плавателния съд.

"Състоянието на екипажа е добро, състоянието на кораба е устойчиво. След направените акции за укрепването с три котви и към брега, независимо от усилването на вятър и вълнението, корабът е стабилен ", коментира шефът на Морска администрация – Варна Румен Николов.

Без възможност за освобождаване и разтоварване остава корабът Вера Су, след като екипажът му пожела да го напусне. Сега плавателният съд ще бъде поет от Николов, за да продължи операцията, обяви пред bTV транспортният министър Христо Алексиев.

По думите му при липса на екипаж „няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба“, но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост. Алексиев посочи, че шефът на Морска администрация, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени