FACEBOOK

Честит Младост 5 или защо махнаха Иванчева?

168 дка зелена площ между Цариградско шосе и Младост 1А ще се превърне в нещо като Младост 5. Както още преди Коледа 19 минути първи писа, става дума за застрояване на над 60 административни и жилищни сгради, като те няма да имат улици и съответната инфраструктура – детски градини, училища, магазини. Застрояването дава информация и по мотива за отстраняване на независимия кмет на района Десислава Иванчева чрез шумна акция, стигнала вече и официално до Европейския съд, откъдето очакваме 6-цифрена санкция за сметка на българския данъкоплатец.

Столичната община е на финала с регулационен план на нови части от квартал, пише Капитал. Районът зад комплекса на БАН на Цариградско шосе е предвиден за бизнес комплекс, като е допуснато едно от най-големите застроявания. Повечето от терените в зоната са на фирми на гърка Христос Мурутис. На колегите е идеята, че може да наречем бъдещия комплекс Младост 5. Според Капитал „общината чертае и нов булевард, който обаче едва ли ще започне да се строи през 2019 г”. Вероятно ще има и трамвайно трасе, нови улици, ВиК, топло- и електропроводи и други, но засега с неясни срокове. Навсякъде по света първо се прави тази част, а чак после се гледат инвестиционните планове за застрояване.

Според архитектите на Младост 5 най-ценното в новите планове е регулацията на бъдещия участък от бул. Копенхаген - от метростанция 18 до бул. Цариградско шосе. "Няма друг такъв проект в София, няма да има толкова "богато" изпълнен булевард както бул. "Копенхаген". В ширина той ще достига 42.7 м, а дължината му е около 1.7 км. За сравнение - булеварди като Христо Ботев" и "Мария Луиза са широки 20 м. В средата на новия път ще се движи трамвай, отделен от автомобилния трафик със зелени пояси. По продължението му ще има и велоалея”, мечтаят на глас архитектите. Освен новия булевард планът предвижда нова улица покрай магазин Метро, която ще се явява единствената успоредна на възтесния и вечнжо задръстен Ал.

Малинов, където пък се строи друг мегакомплекс от жилищни, хотелски, административни сгради и огромен мол.
Важно е да подчертаем, че плановете за продължението на бул. Копенхаген са на над 10 години, а общината няма готовност да започне работа в краткосрочен план. Даже дейностите все още не са остойностени, а ще бъдат от порядъка на няколко десетки милиона.

Позволената плътност на застрояване на Младост 5 е 60%, една от най-високите в София. Останалите 40% са предназначени за озеленяване. "Собствениците на терени могат да строят каквото си поискат в зададените параметри - кули, небостъргачи, кампуси. И тук небостъргачът ще си е на място, а няма да е наместен в жилищна среда", казва арх. Станоева от екипа. По повод критиките към плана - че ще се строят 60 блока, а не е предвидена нито една детска градина, проектантът отговори така: "Или е от незнание, или е зла умисъл. Зоната е замислена като бизнес парк, защото е необходим точно на това място, което е изключително удобно." Ако инвеститорите преценят, че имат нужда да обгрижат комплекса с жилища или детски градини за служителите, те ще могат да го направят и ще си го финансират сами, обясни архитектката. Тя не е съвсем права, тъй като освен думи, бяха показани и планове за 60-те сгради, включително и от първия публикувал това – 19 минути.

Собственикът Христос Мурутис също я уличава в лъжа пред Капитал: „Планираме да изградим технологичен парк", съобщава той. В него щяло да има университетски комплекс, технологичен акселератор и бизнес инкубатор, офис площи за стартиращи компании и „малка жилищна част”. По най-груби сметки инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. евро, казва Мурутис. Капитал напомня, че „преди години негови компании сключиха няколко спекулативни сделки за терени, като например Sofia Airport Center, Галерия Пловдив (сега "Пловдив Плаза") и др.

Според кадастъра фирмата му Юрокапитал финанс притежава около 11.7 декара, също придобити през 2006 г. Друг собственик на имоти е Добрин Иванов, който е съдружник на Мурутис в Арселанд мениджмънт, като той прибавя малко над 3 хил. кв.м. Общо площта на контролираните от Мурутис терени става близо 75 декара от 168. Един от по-големите терени с достъп до бул. Малинов пък е собственост на олигарха Бедо Доганян от Топливо, който преди дни продаде бившия Новотел Пловдив.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени