FACEBOOK

Цецка оковала Иванчева в нарушение на европравилата

Екскметът на Младост Десислава Иванчева, засега неосъждана и само обвинена, е окована на влизане в болница по заповед на министерството на правосъдието в нарушение на препоръката на Комитета на министрите на държавите членки на ЕС относно европейските правила за затворите. Съдия Румяна Ченалова цитира член 68, който ЗАБРАНЯВА използването на вериги и окови. Според евронормите те се използват само по изключение.

Според чл.3 от ЕКПЧОС и чл. 104 от ППЗИНЗС "към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство. Оковите и веригите според нормативната база са изрично забранени и не са част от "помощните средства", позволени в подобни случаи на силите на реда. Много е вероятно Цецка Цачева - министър на правосъдието, да не познава европейските изисквания, което е сигурно за нейните подчинени.

Само ще напомним как осъденият за изключително тежко криминално престъпление - пренасяне на 9 кг кокаин Гълъбин Боевски, след като пристигна у нас, не само не беше изпратен в затвора да доизлежи присъдата си, постановена в Бразилия и която по закон трябваше да доизкара зад решетките у нас, а никога не бе задържан и демонстративно още в първите дни се разхождаше по моловете, след което изчезна. Напомняме, че той беше общински съветник от ГЕРБ в София. Въпреки присъдите си на първа и втора инстанция, и Цветан Цветанов никога не е бил задържан, камо ли оковаван и дори законовото изискване за ограничаване на движението в чужбина не е било прилагано спрямо него. Той поне по-късно беше оправдан.

Известни са обаче други примери, когато въпреки огромната опасност, министерството "изпуска" престъпници с огромни присъди, някои не само от българския, но и от чужди съдилища и те също изчезват, като Братя Галеви. Интересна практика беше и плажуването и разходките с лодка на актуалния днес с поредната спецакция срещу него Митьо Очите, докато уж беше в затвора, са само два чудесни примера.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени