FACEBOOK

Центърът в ремонт за 24 млн. лв.

Карето между бул. Васил Левски, Цар Освободител и ул. Раковски ще бъде с нов асфалт и плочки

Центърът на София ще претърпи пълна промяна за 24 млн. лв. С парите ще бъдат пренаредени емблематичните златни павета, както и калдъръмът пред храм-паметника Св. Александър Невски, пише Монитор. Освен това ще бъдат обновени и градинките Кристал и тези около университета Св. Климент Охридски и пред църквата Света София. Парите ще бъдат осигурени от оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 г.
Ремонтът ще бъде осъществен на етапи и може да започне още в края на годината. Мащабното обновяване вероятно ще продължи около 480 дни. През това време ще бъдат подменени настилки, тротоари, подземна инфраструктура, градско обзавеждане и осветление.
След намесата на Националния институт за недвижимо културно наследство са отпаднали идеите за пешеходна зона около катедралата Св. Александър Невски. Там ще бъдат пренаредени паветата. Туристическите автобуси ще спират на специално предназначени места откъм статуята на Отец Паисий. Отпаднала е и идеята на ул. Оборище да бъде изграден подземен паркинг за депутатите. Затова пък ще бъдат направени надземни места за паркиране.
Едно от интересните виждания е в терена зад Военния клуб да бъде направена полуподземна сграда, която да бъде изцяло покрита от градината. Тя ще бъде модерен артцентър с кула обсерватория и информационен център, но това ще бъде осъществено на по-късен етап. Там ще бъде възстановена зеленината, като ще могат да се правят временни пазари и други събития на открито.
В градинката Кристал пък ще бъде оформено пространства за открити представления на улични артисти. Архитектите са предвидили и много места за отдих, нови чешми, велостоянки и пейки.
Кошчетата пък или ще бъдат скрити от решетки, или ще бъдат поставени под земята. Плочи от сив гранит и червени павета пък ще бъде сложен върху артулицата Париж. Нощно осветление е предвидено за сградите паметници на културата с енергоспестяващо осветление. Освен това там кофите ще минат под земята.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени