FACEBOOK

Цацаров: Днес депозирам оставката си като главен прокурор

Ще депозирам оставката си като главен прокурор днес след обяд - бъда ли освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност. Това каза новоизбраният председател на КПКОНПИ и главен прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция Фокус.

Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" депутатите решиха той да оглави Антикорупционния орган.

"В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи", каза още Цацаров.

"Процедурата още веднъж казвам е такава. От моя страна ще бъде подадена оставка, тя ще бъде депозирана във ВСС още днес след обяд. Веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Днес всъщност следобед би следвало да председателствам за последен път прокурорската колегия. Решението на ВСС има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е държавният глава със своя указ", обясни Цацаров.

По време на представянето на Цацаров Славчо Атанасов от Обединени патриоти го призова, ако бъде избран:

"Очакванията към вас ще бъдат изключително високи, но не да се занимавате с дребосъка, а най-после да хванете по-едрите риби. Римляните казват: "Орелът не лови мухи".

От Воля определиха кандидата им Симеон Найденов като достойната кандидатура, предаде БНР. Съпартиецът му Пламен Христов открои неговия професионализъм:

"Наред с високия морал и най-вече независимостта от задкулисието са особено важни за бъдещия председател на комисията и г-н Найденов ги притежава".

Левицата потвърди позицията си, че няма да подкрепи нито един от кандидатите. Лидерът Корнелия Нинова се обоснова:

"Ние не признаваме този закон. Ние не признаваме тази комисия, защото тя е мъртво родена, няма функции, и времето доказа, че не се бори с корупцията. Ние не признаваме процедурата, по която се избира председателят от зависимите от проверките му. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свързва КПКОМПИ, повечето хора ще кажат: "С незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев". И какво последва от това?! За награда лично премиерът го направи консул в Испания! Това прилича на стимулиране - покриване и награждаване с постове за корупция".

При изслушването си на 19 ноември настоящият Обвинител Номер 1 открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи. Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към Антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Другият кандидат Симеон Найденов предложи разширяване на сградния фонд, преразглеждане на изискванията за попълването на данъчните декларации за имуществени интереси. Той заяви, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като защитник, като според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени