FACEBOOK

Хората с увреждания на бунт пред парламента

Хора с увреждания от цяла България за пореден път се събраха на протест пред парламента. Въпреки минусовите температури родителите доведоха със себе си и болните си децата, които се нуждаят от постоянни грижи.

Основното им искане е за по-добра политика по отношение на лицата с увреждания и за написването на Закон за личната помощ, така че подкрепата, която получават родителите и семействата да бъде индивидуално определена, според нуждите, но и да не прекъсва след навършване на 18 години на детето.

Искаме реформа, в частност в ТЕЛК, а тя започва с въвеждането на електронен регистър на експертната комисия, обясни д-р Боряна Стефанова. Тя е категорична, че регистърът трябва да отразява броя на болните, диагнозата и грижите, от които се нуждаят.
Според протестиращите проблемът се задълбочава, защото се предвижда пари да се вземат от едни деца и да се дадат на други, а в бюджета за догодина за хората над 18 г. никой не мисли.

В писмо до премиера, здравния и социалния министър в оставка, те настояват хората с увреждания и родителите на такива деца да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати, а достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето или лицето с увреждане.

Хората предлагат средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител от отговорните институции (ТЕЛК, НЕЛК, лекуващ), както и лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ.
Протестиращите настояват и за преразглеждане на предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, с която се ограничава или отнема правото на мизерна пенсия, когато лицата получават доходи от трудова дейност.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени