FACEBOOK

Фуксас, който ще прави Св.Неделя, проектира най-зеления град, сградите на Ферари и Армани, Канберското НДК

За първи път от 40 г. насам, когато Кишо Курокава създаде Японския хотел, световноизвестен архитект ще работи в София. Масимилиано Фуксас спечели конкурса за ново оформление на площад Св. Неделя. Рамките, в които работи са зададени от предишния главен архитект Диков – същия, който е идейният двигател на Графа, а по изборите помагаше на Мая Манолова да ругае по същата тема. Сигурно не е случайно, че именно в близкия до нея сайт Офнюз вече бе оплют от тотални неспециалисти – просто журналисти, които нямат никаква представа от дизайн дори в облеклото, великият италианец. И то хора, които и нямат нищо общо със София.

Появиха се и гласове, че реализирането на проекта би принизило – неясно как – със зеленината или с повечето светлина на толкова тъмния сега площад, катедралата Света Неделя. За тяхно сведение можем да кажем, че дори елементарна представа от композиция ще им подскаже – и сега черквата не е в центъра на композицията.

По ирония на съдбата, беше в средата по соцвреме, когато е и възстановена след бомбардировките...Лошо мнение от архитект не се е чуло, родните гений имат поне малко срам, а квалифицираните професионалисти разбират, че София има отчайваща нужда от проекта. Който има чувство за туризма знае, творбите на световноизвестни архитекти водят стотици хиляди, а при успешен маркетинг – милиони гости годишно в градовете, които ги реализират, при това платежоспособни над средното равнище за Европа и света.

Сами виждате какво Фуксас предвижда, но важно е да знаете какво работи. Един от най-интересните му проекти е за преобразяването на жп линия, която дели познатия на много българи като порта към Италия град Бари, защото тя дели центъра му на 2 по грозен начин. И той създава висящи градини – цял парк на няколко нива, а така и най-зеления град на Апенините.
Феноменален е проектът му за преоформяне на площад 18 септември в холандския Айндховен – нещо подобно на Св. Неделя, където той създава невероятен ансамбъл, подчинен на идеята за диаманта.

Много интересна е идеята му Piazzetta за Майнц, където той прави концепция за площад, който е полупокрит и така едновременно е и сграда – офис - и търговски център с пряк и неограничен достъп.

Негов култов проект е централата на Ферари в Маранело, където стъклото и водата се сливат в удивителна симбиоза. Опит, който прави и с нещото като НДК на австралийската столица Канбера и околния екстериор. Впечатляващ е новият комплекс на Френските национални архиви, проектиран отново от Фуксас и съпругата му, за да не бъдат те просто едно хранилище, а бижу на съвременната архитектура, обогатено с какви ли не екстри, включително многофункционална конгресна и концертна зала. Точно от последния тип е култовият му проект в едната от евростолиците – Страсбург.

Ценителите на модата знаят за перфектния му 3-етажен комплекс на Армани, свързал две сгради на най-лъскавото нюйоркско Пето авеню, който и отвътре, и отвън е истинско произведение на изкуствата, отново с идеята да бъде мост между шума на ситито и зеления чар на Сентрал парк. Не по-малко култова е сградата на Армани в токийския квартал на богатите Гиндза, както и в Хонконг. В Азия сред перлите му е и летището в Шънджън, което откри цял нов начин за правене на този тип сгради и то в страна, където по аерогарите работят такива колоси като Норман Фостър, който създаде през 2008 г. пекинската, и покойната вече Заха Хадид, която е автор на проекта на откритата преди 2 месеца нова в столицата на Централната държава, както местните наричат родината си.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени