FACEBOOK

Фискалният резерв е оставен под Нулата: Депутатът-финансист Вл. Панев

Фискалния резерв, ако се извадят Сребърния фонд, парите по европейските програми и някои по-малки неприкосновени по закон негови части, вече е отрицателно число. Данните към петък показват, че е 5,9 млрд лева (economix.bg преди месец изчисли, че всичко под 8 млрд означава, че свободни пари няма). Към края на деня в петък, 9 април и началото на новата делова седмица в понеделник, 12 април април са платени пенсиите за месеца, а не са дошли приходи от ДДС. Така че в края на месеца вероятно ще отидем на почти 7 милиарда лв. И това число пак говори за фискална криза. Особено при положение, че в тази сума влизат всички заеми за милиарди, които България тегли през последните месеци. Само предишната седмица нови 300 милиона. Не е моят филм да се оправдавам с предишните. Обаче нямаме и време за кабинет, който просто си клати краката, без да навлезе в дълбокото. Регулатори, държавна собственост, съдебна власт, работата е за целия китайски народ. И неотложна.

Виж данните ТУК!

   

Още от първите дни на новия парламент ще се захванем с важните теми, няма друг начин. Ако мандатът е кратък, поне да сме реформирали Изборния кодекс, докато тече процедурата по мандатите. Ако се наложи служебен кабинет, няма страшно. Изпълнителната власт може да променя много неща към по-добро за краткото време, в което управлява. Важното е да подхождаме мъдро, в дългосрочен интерес на обществото, а не на партии и отделни лица”, пише новият депутат от ДБ Владислав Панев, който е известен финансист.

„Средствата на правителството в БНБ (където е съсредоточен над 90% от фискалния резерв) към края на управлението на Борисов са едва 5,9 млрд. лв. В началото на мандата на ГЕРБ (през 2017 г.) те са в размер на 11, 8 млрд. лв. Това е най-ниското равнище на фискалния резерв за последните 4 г. Допълнително, през 2020, когато бе емитиран 4 млрд. лв. нов дълг , са "опраскани" близо 7 млрд. лв. Борисов дължи отчет пред обществото за това къде отидоха средствата от фискалния резерв, а ние ще се погрижим в новото НС той да го даде”, допълва депутатът от ДБ Иво Мирчев.
И двамата са народни представители от София.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени