FACEBOOK

Фирма със 100 лв. капитал ще търси злато и мед в Болярово и Елхово

Стотици жители на Болярово и Елхово се обявиха против проучване за полезни изкопаеми в местността „Иглика“. Разрешението на фирмата за тези дейности е дадено още през 2014 г., а местната власт и хората разбират едва преди дни, предаде БНР.

Площта „Иглика“ е в землищата на 10 села в общините Болярово и Елхово. Притесненията ни са за природата, единственото богатство, което имаме, казва председателят на инициативния комитет, стартирал подписка против проучването, Лиляна Атанасчева:

„Аз съм против заради замърсяването на околната среда. Защото те ще вкарат тежка химия. Горчив опит от населението на Челопеч и Средногорието“, смята Атанасчева.

Почти всички жители и на селата в Болярово подкрепят подписката, хората са готови и на протести:

„Едно нещо имаме тука, едно богатство, това е чистотата на природата. И това е в „Натура“…

… Преди имахме едно находище „Болярка“, за което правихме стачки и т.н. Слава Богу – отпадна. Ние искаме чиста среда, имаме едно богатство – яз. „Малко Шарково“, което искаме да развием като туризъм. Той е много привлекателен център за рибарите…

… Преди две години бяхме засегнати от една т. нар. болест, чумата, която я нямаше. И хората си мислят даже, че това се направи с цел да се обезлюди районът, за да може да се сондира и да се търси това злато или находище на злато. Готови сме и на стачни действия“

В зоната за проучване попада и яз. „Малко Шарково“, един от основните водоеми в региона.

Съвсем случайно научихме, че фирма иска да проучва за полезни изкопаеми в нашата община. Това коментира кметът на Болярово Христо Христов. Въпреки че процедурите са започнали преди 6-7 години, едва сега разбираме, че държавата им е дала разрешение, каза Христов и добави:

„Тая площ „Иглика“, за която говорим, обхваща 105 кв. км. Седем населени места от Община Болярово и три от Община Елхово. Нис сме притеснени от това, че няма никаква информираност.

Второ – че на територията, точно в тези населени места, се намират двата водоизточника, които зареждат 11 населени места от Болярово и Елхово. Водоизточникът от с. Воден, който тръгва и водоизточникът от с. Шарково, който зарежда няколко населени места. Това е един от притеснителните факти. Трето – цялата тая територия е в „Натура“ по няколко компонента“, казва кметът.

До 21 октомври продължаваме да събираме подписи против проучванията и ще я изпратим до областния управител на Ямбол, добави Христо Христов.

Злато и мед ще търси българо – чешка компания в землищата на Болярово и Елхово. Това отговориха от Министерството на енергетиката след поставени към тях въпроси. Разрешението е издадено още на 10 март 2014 г. То е на фирмата „Болкан Минералс Дивелъпмънт“, собственост на българина Венелин Желев и на чеха Павел Ханзл. Фирмата е със сто лева капитал, регистрирана в апартамент в софийския квартал „Младост“.

На 7 ноември 2017 г. е подписан тригодишен договор за проучване с компанията. От Министерството на околната среда и водите са издали положително становище, като са дали препоръки и за опазване на околната среда, и за опазване на водоизточниците. От Министерството на енергетиката посочват, че тези условия са включени в договора за проучвателни дейности.

Самите работи на терен ще включват геоложко картиране, геохимични и геофизични изследвания и при получаване на положителни резултати от тях - провеждане на сондажни работи, с цел предварителна оценка. Ако има положителен резултат от проучванията, казват от Министерството на енергетиката, тогава стартират други законови процедури, при които е заложено и обществено обсъждане.

Снимка: БНР


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени