FACEBOOK

Фандъкова спря застрояването на площадката в ”Младост 1”

В битката си за опазване на малкото зелени площи в София граждани започнаха да блокират булеварди и да изпращат подписки до общината. За последните две седмици в столицата имаше два протеста от различни квартали. В началото на тази седмица около 70 деца и родители от блоковете 303, 305, 307, 308 и 309 на "Младост" 3 блокираха кръстовището на ул. "Филип Аврамов" и "Бъднина". Те протестираха с лозунги с надписи "Искаме да играем, а не да пазаруваме" и "Спрете унищожаването на единственото в "Младост" игрище с тревно покритие".

Причината за "Окупирай Младост" е предвиденото построяване на триетажна сграда на мястото на футболно игрище. Площадката се намира на два частни парцела с обща площ 620 кв.м, чиито собственици възнамеряват съвсем скоро да започнат да строят. Притесненията на хората се зараждат, когато на мястото на единия парцел от 240 кв.м се появява фургон, характерен за строителни обекти. Много малка част от игрището попада в този парцел. Останалата част е на гръцки собственик, но и той също има намерение за строителство и тогава площадка ще трябва да изчезне напълно. Теренът се намира срещу голям супермаркет, непосредствено до преминаваща велоалея по ул. "Филип Аврамов", която също ще бъде засегната от строителството.

"Търсим и ще намерим трайно решение срещу застрояването на междублоково пространство при бл. 19, бл. 20 и бл. 21 в кв. „Младост 1“. Възложила съм пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена още от времето на неговото реституиране през 2003 г. Срещнах се с граждани, които живеят в трите съседни блока, и ги уведомих, за действията, който съм предприела.
Докато трае проверката строителство в междублоковото пространство няма да бъде допуснато. През това време ще търсим и различни варианти за трайно решение и запазване на зелената площ и детската площадка", заяви Йорданка Фандъкова.

"В последните години заедно с гражданите и кметове на райони с общи усилия успяхме да защитим и запазим междублокови пространства и детски площадки, които са били реституирани. Такива примери имаме в районите „Лозенец“, „Красно село“, „Надежда“, „Люлин“, „Подуяне“ и „Красна поляна“.
С главния архитект арх. Здравков информирахме гражданите, че започнахме процедура по изработване на цялостен Подробен устройствен план на парк „Въртопо“. Арх. Здравков пое ангажимент за всички обществени обсъждания гражданите от района да бъдат уведомявани, за да могат активно да участват. Със започналата процедура спираме действащия план и съответно процедури, свързани с искания за застрояване. Очаквам до края на годината да започнем благоустройство на 8 дка от парк „Въртопо“. Проектът включва реконструкция на зелените площи, изграждане на пътеки, осветление, видеонаблюдение, изграждане на детски площадки и фитнес на открито", допълни още Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени