FACEBOOK

Фандъкова поиска асфалт по Дондуков

В частта от ул. Раковски до бул. Левски настилката да гарантира по-малко шум и прах, настоява кметът пред министъра на културата

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на културата Банов, с което иска специализираният експертен съвет на Министерство на културата да съгласува изпълнение на активните ленти за движение в участъка на бул. Ал. Дондуков от ул. Г. С. Раковски до бул. В. Левски с асфалт. Причината е, че МК по искане на предишния министър Рашидов прие всички, а не само жълтите павета за паметник на културата, и само културното министерство може да направи изключение.

Паветата са генератор на двата най-големи вердителя и замърсителя в големите градовете – запрашаването и шума, в много по-голяма степен от асфалтовото покритие. Това е лесно да се види и в открития преди 4 дни новоремонтиран участък от същия бул Дондуков от Ларгото до ул. Раковски. Поне още 40 дни няма да може да се изчисти праха от поставянето на паветата, който пък при дъжд превръща булеварда в калищак.
Столичният кмет иска специализирания експертен съвет да разгледа отделно участъка от бул. Княз Ал. Дондуков между ул. Г. С. Раковски и бул. В. Левски, като се съобрази с внесения от Столична община проект за полагане на асфалтова настилка на активните ленти за движение.

От 15 септември започна неговото изпълнение, което няма да може да бъде завършено в срок, ако трябва в развалящото се вече есенно време на бъдат полагани хиляди гранитни павета. Освен това, и качеството ще бъде занижено, а това пък ще доведе до никакъв резултат от ремонта. Още повече, след този участък бул. Дондуков продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка. В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването, се посочва в аргументите на столичния кмет Фандъкова.

„С изпълнението на гранитна настилка по бул. Княз. Ал. Дондуков от ул. Сердика до ул. Г. С. Раковски запазихме характерния паваж в историческия център на София. В този участък съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. Цар Освободител и се вписва по естествен начин с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото. От своя страна отсечката от булеварда между ул. Г.С. Раковски и бул. В. Левски е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София”, пише Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени