FACEBOOK

Фандъкова в Брюксел за финансиране на метрото до Левски-Г и The Mall

Кметът Йорданка Фандъкова е в Брюксел от утре до четвъртък вечер, за да договори финансиране за разширяването на новата трета Зелена линия на софийското метро. За нея се предвиждат две отконения.

Първото ще върне нещата към нормалността на проекта за първата Червена линия на софийското метро. Вместо при Метро, тя по изнтачалната си идея трябваше да минава при Окръжна болница и оттам да завие към Дружба и летището. Под давлението на министъра на регионалното развитие по времето на реализацията, а преди това строителен предприемач с определени интереси и приятелства в бранша Росен Плевнелиев, трасето се отклони по по-малко натоварения маршрут и заобиколи един от най-важните транспортни хъбове на София.

При това стана точно в момента, когато там се откриха втория по големина търговски център в милионния град The Mall, бизнессградите към него и още няколко огромни комплекса офис здания, както и намиращата се в същия район Арена Армеец. Сега ще трябва допълнително да платим цената, надяваме се и с европейска подкрепа, за това към парите на бългавския бюджет. Отклонението на третата Зелена линия се предвижда при Военна академия, като следващата спирка ще бъде при 31-о училище – Бастилията, и мол Сердика, после при Арена Армеец и накрая до The Mall.

Другият „екстеншън” всъщност ще се явява продължение на трасето. Освен Подуяне, Хаджи Димитър и Сухата река, в посоката след театър Зад канала, при осигурено финансиране от ЕС и съфинансиране от държавния бюджет, подземната железница ще стигне чак до границите на града – панелния комплекс Левски – Г.

Напомняме, че основната част на третата метролиния трябва да бъде пусната преди изборите през есента на тази година – първоначално от Красно село до Попа, а впоследтвие – и до бул. Вл. Вазов.

Засега е само проект разширяването на втората Синя линия на подземната железница до Симеоновския лифт и Ринг мол. За това продължаване много се говори, но засега връзката на милионния град директно с планината Витоша остава на заден план.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени