FACEBOOK

Фандъкова връчи наградите в първия Балкански хекатон

30-те отбора от 9 държави се включиха в 24-часовото състезание по кодиране

Приключи първият Балкански хакатон “Преодоляване на дигиталните граници на Балканите”, организиран от Представителството на ЕК в България, Столична община и Асоциация за развитие на София, Държавна агенция Електронно управление, София Тех Парк и Уебит.

"Балканският хекатон е проект, които може да се случи само благодарение на обединените усилия на всички организатори" – каза столичният кмет Фандъкова и благодари на участниците и институциите, които застанаха зад инициативата. "Очаквам вашите проекти да се развият и следващата година по време на фестивала Webit да представите резултатите."

30-те отбора от 9 държави се включиха в 24-часовото състезание по кодиране, а 24 от тях успяха да достигнат до демо версия и минимален жизнеспособен продукт и да се представят пред журито.

Девет отбора достигнаха до финал. Отбор Етириал от Косово разработи мобилно приложение за “умно семейство” – за разпределение на задачите и напомняне на задълженията на всеки: за пазаруване, за плащане на сметки и семейно бюджетиране. Отбор Суифт от Македония изработи виртуален административен асистент – приложение, базирано на месинджър, за комуникация с местните власти: гражданите могат да задават въпроси и получават отговори чрез изкуствен интелект. До финал достигнаха два ученически отбора от ТУЕС: Инфинити + 1 и Хъшовете. Хъшовете разработиха демо на устройство, свързано с компютър, което позволява ползването на гласов асистент за хора с нарушено зрение. Инфинити + 1 се опитаха да направят изкуствения интелект достъпен за всеки ползвател чрез приложение за систематизиране и резюмиране на текстови файлове и образи. Уаканда Форевър от България направиха модел на онлайн университет. Друг български отбор – Споко – разработи демо на гласов асистент Ана на български език по модела на Алекса и Гугъл Хоум, гласово обучена за 24 часа да чете новини и включва и изключва домакински уреди.

Голямата награда – 5000 евро, осигурени от А1, и участие в Европейската седмица на кодирането в Брюксел по покана на еврокомисаря Мария Габриел, беше присъдена на българския отбор БуквАР за приложение за добавена реалност към учебници. Отборът получи и специална награда от 500 евро от Министерството на образованието и науката.

На второ място се класира друг български отбор – ХРNСТО, с геймифицирано приложение за монетизация на добри дела: ако кръводаряваш, засаждаш дървета или правиш друго обществено полезно дело, печелиш виртуална валута, която се осребрява чрез достъп до общински услуги като паркиране, вход за музеи и концерти. Наградата е на стойност 2500 евро.

На трето място се класира отбор от Сърбия – Болкан Рикънект, с интернет платформа за електронна търговия за продуктите на занаятчии от Балканите. Те получиха 1500 евро. Паричните награди за второ и трето място са осигурени от Столична община (Асоциация за развитие на София).

Бяха раздадени и няколко специални награди. Зелена София награди с 500 евро отбор Уейст Хейт Мап от Македония за приложение за докладване на нерегламентирано изхвърляне на боклук. Наградата на Асоциация за развитие на София – стипендия за обучение в новата Иновационна софийска лаборатория, акредитирана към СУ “Св. Кл. Охридски”, беше дадена на момичешкия отбор Уинърс от училище “Баба Тонка” в Русе. Представителството на ЕК покани състезателите от 5 отбора: Споко, Хъшове, Уейст Хейт Мап, БМПКП и ХРNСТО, да посетят Брюксел и европейските институции през септември.

Хакатонът показа в действие разчупването на границите на Балканите и потвърди, че най-големият ресурс за развитие на свързаността е креативността.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени